Δεν έχει νόημα διάλογος με την Ουκρανία μετά το Κουρσκ, λέει σύμβουλος του Πούτιν

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Η Ρωσία αποσύρει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός που έχει υποβάλλει στην Ουκρανία, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο εκείνο που φαίνεται να ισχύει είναι πως η Ρωσία δεν βλέπει κανέναν λόγο οποιουδήποτε διαλόγου με το Κίεβο, δεδομένης της κατάστασης στο Κουρσκ.

Αρχικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας – μεταξύ των οποίων και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu – απέδωσαν στον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Πούτιν, τον Γιούρι Ουσάκοφ, την δήλωση ότι η Ρωσία αποσύρει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός που έχει υποβάλλει στην Ουκρανία.

Όπως όμως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ουσάκοφ σε βιντεοσκοπημένη δήλωση που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο SHOT, δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία προς το παρόν, δεδομένης της επίθεσης του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ρωσία δεν αποσύρει τις προηγούμενες ειρηνευτικές προτάσεις της.

«Σε αυτό το στάδιο, δεδομένου αυτού του εγχειρήματος (σσ της ουκρανικής επίθεσης στο Κουρσκ), δεν θα συζητήσουμε», δήλωσε ο Ουσάκοφ.

Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις για «ειρηνευτικές συνομιλίες» που υπέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο είναι τώρα εκτός τραπεζιού, ο Ουσακόφ είπε ότι δεν είναι.

«Όχι, (οι προτάσεις) δεν έχουν ακυρωθεί. Αλλά σε αυτό το σημείο, φυσικά, θα ήταν εντελώς ανάρμοστο να εισέλθουμε σε οποιοδήποτε είδος διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Ουσάκοφ.

Οι «ειρηνευτικές προτάσεις» του Πούτιν για τις οποίες γίνεται λόγος είναι το περίφημο «τελεσίγραφο» του Ρώσου προέδρου ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις αν η Ουκρανία του εκχωρήσει τις τέσσερις περιοχές που ανακοίνωσε ότι προσάρτησε και δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Μόσχα διέψευσε δημοσίευμα της Washington Post περί πιθανών διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Ντόχα του Κατάρ για να εξαιρεθούν από τις εκατέρωθεν επιθέσεις οι ενεργειακές υποδομές.

Κατά το δημοσίευμα της Post, οι διαπραγματεύσεις αυτές πάγωσαν εξαιτίας της επίθεσης στο Κουρσκ.