Η Κίνα έγινε επίσημα η τρίτη χώρα που στέλνει με επιτυχία διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, μετά από τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και το βίντεο.
Το κινεζικό σκάφος «Chang’e 3» προσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ίριδος» το Σάββατο, ενώ μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο και το εξάτροχο ρομπότ «Yutu» («Το κουνέλι από νεφρίτη»).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του «Chang’e 1», το δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το ρομπότ βάρους 130 κιλών φέρει δύο ηλιακούς συλλέκτες, αλλά πιστεύεται ότι διαθέτει και μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, όπως αυτή του Curiosity της NASA στον Άρη.
Το ρομπότ θα διασχίζει για τρείς μήνες την επιφάνεια της Σελήνης με ανώτατη ταχύτητα τα 200 χλμ/ώρα, συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος, εξερευνώντας τη γεωλογική της δομή και ψάχνοντας για φυσικούς πόρους, ενώ είναι εφοδιασμένο με κάμερες, σπεκτρόμετρα, ραντάρ και ένα οπτικό τηλεσκόπιο.
Στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, το ρομποτικό σκάφος, που τροφοδοτείται από ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, θα στέλνει τρισδιάστατες φωτογραφίες της Σελήνης πίσω στη Γη.
Η Κίνα επισήμως δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά.