Δείτε πώς σώζεται μέλος πληρώματος ελικοπτέρου δευτερόλεπτα πριν την συντριβή – ΒΙΝΤΕΟ

Μια αποστολή διάσωσης στις Αυστριακές Άλπεις κατέληξε σε τραγωδία όταν ο χειριστής έχασε ξαφνικά τον έλεγχο του ελικοπτέρου ελάχιστα μέτρα πάνω από το έδαφος. Ένα μέλος του πληρώματος μόλις που απέφυγε να χτυπηθεί από το στροφείο του ελικοπτέρου το οποίο τελικά συνετρίβη μετά από δευτερόλεπτα τρελής ανεξέλεγκτης πτήσης.

Η διάσωση ενός ορειβάτη που υπέστη καρδιακή προσβολή σε υψόμετρο 3.400 μ εξελισσόταν κανονικά όταν το EC-135, ενώ ετοιμαζόταν να απογειωθεί, “πιάστηκε” σε μια βίαιη ανεμοθύελλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σε τέτοιο υψόμετρο η απογείωση είναι πάντα μια λεπτή υπόθεση αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν εντελώς λάθος.

Όπως δείχνει το σχετικό βίντεο, το ελικόπτερο άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτο και παραλίγο να σκοτώσει τον διασώστη που λίγο πριν είχε βοηθήσει τον ασθενή ορειβάτη να επιβιβαστεί. Όταν κατακάθισε η σκόνη, το ελικόπτερο βρισκόταν γερμένο στο πλάι, μερικά μόνο μέτρα από την άκρη του γκρεμού…

“Οι αιφνίδιες ριπές αέρα στα βουνά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, γι’ αυτό και τα ελικόπτερα είναι όσο τον δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένα από περιττό βάρος όταν επιχειρούν στις ακραίες αλπικές συνθήκες” εξηγεί ο Μίχαελ Ούμσαντεν, έμπειρος χειριστής ελικοπτέρων του φορέα διάσωσης ÖAMTC. Στα βουνά και δη σε μεγάλο υψόμετρο, όπου ο αέρας είναι πιο αραιός, τα ελικόπτερα διάσωσης συχνά φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους καθώς οι συνθήκες που συνήθως επικρατούν κάνουν τις επιχειρήσεις ακόμη πιο δύσκολες.

Δείτε τον διασώστη να σώζεται στο… παρά πέντε στο δραματικό βίντεο που ακολουθεί.