Δείτε γιατί «κλαίνε» τα αυτοκίνητα κοντά σε ένα ΕΕ Lightning – ΒΙΝΤΕΟ

Το Lightning, ένα εμβληματικό αναχαιτιστικό παντός καιρού της RAF την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν πετά πια. Όμως ακόμη μπορεί να κάνει τα αυτοκίνητα να «κλαίνε»!

Αν και ο τύπος έχει αποσυρθεί, το συγκεκριμένο τζετ βρίσκεται σε λειτουργική (αλλά όχι πτήσιμη) κατάσταση χάρη στις φροντίδες ανθρώπων που ακόμη γοητεύονται από την δύναμή του. Και τι δύναμη: δύο πανίσχυροι τουρμποτζέτ Rolls-Royce Avon 301R, ο ένας πάνω στον άλλον, «εκτόξευαν» το αεροπλάνο ως και τα 88.000 πόδια, 27 χιλιόμετρα ψηλά!

Σε ασκήσεις την δεκαετία του ’80 εναντίον των νέων, τότε, αμερικανικών F-16, ο χειριστής ενός από αυτά βρέθηκε με ένα Lightning «κολλημένο» στην ουρά του. Βάζοντας φουλ κινητήρα, έφυγε κάθετα –μόνο και μόνο για να βρει το βρετανικό τζετ να τον περιμένει στην κορυφή της ανόδου του…

Όσοι το πέταξαν ή απλώς βρέθηκαν κοντά του ακόμη θυμούνται τις απίστευτες επιδόσεις του F.3 –ειδικά τον εκπληκτικό βαθμό ανόδου των 20.000 ποδών το λεπτό, δηλαδή 100 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αλλά και αργότερα, όταν δεν πετούσε, περιοριζόμενο απλώς σε ταχεία τροχοδρόμηση με σύντομη χρήση των μετακαυστήρων του σε air shows, το English Electric Lightning έκλεβε την παράσταση. Και ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητο.

Δείτε το ακόλουθο βίντεο και θα καταλάβετε γιατί…