Η Δανία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 50 δισεκατομμύρια κορώνες (6,8 δισεκ. ευρώ) φέτος και την επόμενη χρονιά, λόγω της αυξανόμενης απειλής που συνιστά η Ρωσία και για να αντιμετωπίσει τις οξείες στρατιωτικές ελλείψεις της, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας.
«Μοιάζει ο κόσμος ασταθής; Ναι. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα; Όχι», είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Υπάρχει ένα μήνυμα για τον επικεφαλής των αμυντικών δυνάμεων: αγοράστε, αγοράστε, αγοράστε. Αγοράστε ό,τι μπορείτε, εδώ και τώρα, ώστε να συμβάλετε σε μια πιο ισχυρή άμυνα και, κατά συνέπεια, σε μια πιο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, τα επιπρόσθετα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων.
Έπειτα από πολλά χρόνια δραστικών περικοπών στον αμυντικό τομέα, πέρυσι η Δανία αποφάσισε να επενδύσει επιπλέον 190 δισεκ. κορώνες για τον στρατό της, σε βάθος δεκαετίας.
Τα οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να αγοραστούν χωρίς να χρειαστεί να προκηρυχθούν οι συνήθως χρονοβόροι διαγωνισμοί, είπε η Φρεντέρικσεν. «Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε τον καλύτερο εξοπλισμό, αγοράστε τον δεύτερο καλύτερο. Μόνο ένα πράγμα μετράει τώρα και αυτό είναι η ταχύτητα», πρόσθεσε.
Η Δανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς στρατιωτικής βοήθειας και εξοπλισμού στην Ουκρανία, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, όμως η βοήθεια αυτή εξάντλησε τον δικό της στρατό, που αντιμετωπίζει τώρα ελλείψεις σε υλικό, πυρομαχικά και προσωπικό.
Και η Λετονία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της από το 2026
Από την μεριά της, η Λετονία, επίσης χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες τουλάχιστον στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2026 και θα τις αυξήσει περαιτέρω στο 5% τα επόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε δήλωσή της η κυβέρνηση της χώρας.
Η χώρα της Βαλτικής, που μοιράζεται σύνορα σχεδόν 300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει σε πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, και με τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία να μπαίνει σε λίγο καιρό στον τέταρτο χρόνο του, οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία φοβούνται ότι και εκείνες θα βρεθούν τελικά ενώπιον μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Η Λετονία, που ήδη είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιμέρισε πέρυσι ποσό 1,56 δισεκ. ευρώ στον αμυντικό της προϋπολογισμό για το 2025, που αντιστοιχεί στο 3,45% του ΑΕΠ.
«Ως χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, είναι σημαντικό η Λετονία να δώσει το παράδειγμα και να καλέσει και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να την ακολουθήσουν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άντρις Σμπρουντς σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν το 5% του ετήσιου ΑΕΠ τους για την άμυνα, πολύ πάνω από τον συμφωνηθέντα στόχο της συμμαχίας για 2% και περισσότερο απ’ ό,τι διαθέτει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε χώρα-μέλος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters