Ήταν μια… σπάνια εμφάνιση και οι Δανοί πιλότοι που απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν το χαμηλά ιπτάμενο ρωσικό “Bear” την αντιμετώπισαν ως τέτοια! Το Tu-142MK “Bear F” του ρωσικού Ναυτικού που συνάντησαν πάνω από την Βαλτική θεωρείται εξαιρετικά σπάνιος επισκέπτης καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας/ανθυποβρυχιακού πολέμου δεν απαντώνται συχνά.
Σύμφωνα με τον ειδήμονα περί των ρωσικών αεροσκαφών Πιότρ Μπουτόβσκι, η ρωσική Ναυτική Αεροπορία διαθέτει δύο Μοίρες Τu-142, μια στο Κιπελοβο-Φεντότοβο (στην περιοχή της Αγ.Πετρούπολης) εφοδιασμένη με Tu-142MK Bear-F Mod. 3 και μια δεύτερη στο Μονγκοκτχο, επιχειρώντας με Tu-142MZ Bear-F Mod. 4. Βασισμένες στο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 (κωδικός ΝΑΤΟ: Bear) oι συγκεκριμένες εκδόσεις της “Αρκούδας” τέθηκαν σε υπηρεσία τον Νοέμβριο του 1980 και μπορούν να μεταφέρουν 9 τόννους όπλων στο εσωτερικό τους ενώ το δεκαμελές πλήρωμα αποτελούν δύο πιλότοι, δύο ναυτίλοι, ένας χειριστής οπλικών συστημάτων/συστημάτων ναυτιλίας, ένας χειριστής συστημάτων και ο… παραδοσιακός οπίσθιος πυροβολητής.
Ο οπλισμός των αεροσκαφών αποτελείται από τορπίλλες -τις προωθούμενες με ρουκέτα APR-1/APR-3, τις ηλεκτροκίνητες ΑΤ-2Μ ή τις UMGT-1, όλες μεταφερόμενες εσωτερικώς- καθώς και βόμβες βυθού Zagon και τις Zagon-2 με πυρηνική γόμωση, νάρκες και ηχοσημαντήρες (sonobuoys) για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Το τυπικό φορτίο ενός Tu-142MK σε περιπολία περιλαμβάνει τρεις τορπίλλες και 66 ηχοσημαντήρες RGB-75, 44 RGB-15, 10 RGB-25 και 15 RGB-55.
Τα F-16 Viper που σηκώθηκαν από την Πτέρυγα Μαχητικών στο Skrydstrup, στην νότιο Γιουτλάνδη, αναχαίτισαν τις “Αρκούδες” πάνω από την Βαλτική σε διεθνή εναέριο χώρο και πέταξαν για λίγο μαζί τους. Δείτε το βίντεο που δημοσιοποίησε η Βασιλική Αεροπορία της Δανίας επί τη ευκαιρία της σπάνιας αυτής συνάντησης εδώ.