D-Day: Η τεχνητή νοημοσύνη ζωντανεύει τις μνήμες των βετεράνων της απόβασης στη Νορμανδία

Πέρασαν ήδη 80 χρόνια από την ιστορική D-Day, την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία, που πέρασε σαν ιστορική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ως η κίνηση που έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται από χθες στη Νορμανδία, με τη συγκινητική συμμετοχή βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πήραν μέρος στην D-Day.

Όμως στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης μπαίνει και η σύγχρονη τεχνολογία, ακόμη και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Όταν μια καταστροφή όπως αυτή συμβαίνει στη χώρα σας, δεν πρόκειται απλώς να σταθείτε εκεί με τα χέρια σταυρωμένα». Οι αναμνήσεις της Ζακλίν Μονκορζέ, αξιωματικού συνδέσμου στο Τμήμα Γυναικών των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων απεικονίζονται πάνω σε έναν χάρτη που δείχνει την ακτή της Νορμανδίας. Μοιάζει με ταινία χτισμένη πάνω σε αναμνήσεις.

«Οι άνδρες μας πείραζαν  λίγο, έτσι μάθαμε πώς να πυροβολούμε ένα πολυβόλο. Ήμουν χάλια σε αυτό και φυσικά τους έκανε να γελάσουν», λέει και αυτό το βλέπεις σχεδόν όπως το ζούσε εκείνη.

Ο χάρτης και οι ψηφιοποιημένες μνήμες αποτελούν μέρος μιας νέας ψηφιακής έκθεσης με τίτλο Thread of Memory.

Δημιουργήθηκε από τη Microsoft, τη γαλλική Mission Liberation και την εταιρεία ψηφιακής ιστορίας ICONEM για να διασφαλίσει ότι διατηρούνται ζωντανές οι αναμνήσεις της D-Day.

Δείτε ΕΔΩ

Οι δημιουργοί της έκθεσης χρησιμοποίησαν AI (τεχνητή νοημοσύνη) για να ζωντανέψουν φωτογραφίες από τα αρχεία, να δημιουργήσουν έναν διαδραστικό χάρτη και χρονοδιαγράμματα και να επιτρέψουν στους χρήστες να αναζητήσουν ιστορίες σε οποιαδήποτε γλώσσα μιλούν.

Δείτε ακόμη: Απόβαση στη Νορμανδία: Αυτοί ήταν οι Έλληνες «θρύλοι» που έγραψαν ιστορία στην D-Day [pics]

Ο Μπιλ Μίλιν, στρατιώτης στην Πρώτη Ταξιαρχία Ειδικών Υπηρεσιών, εμφανίζεται, λέγοντας: «Όλοι θέταμε στον εαυτό μας την ίδια ερώτηση. Από πού θα έρθει η επόμενη σφαίρα και σε ποιον θα χρησιμεύει;»

«Αν και τα ιστορικά στοιχεία της D-Day παραμένουν, χάνουμε μνήμες αυτοπτών μαρτύρων που μας συνδέουν με ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.

Αποτελεί μέρος του προγράμματος Mission Liberation του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων για τον εορτασμό της D-Day στην 80ή επέτειό της.

Αν και η έκθεση είναι online τώρα, μια φυσική έκθεση θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα στη Νορμανδία πριν ταξιδέψει στην Προβηγκία και το Παρίσι αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

«Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης θα μας επιτρέψει αναμφίβολα να συνεχίσουμε να ζωντανεύουμε τους πρωταγωνιστές και τους τόπους που συντελέστηκε η Απελευθέρωση», δήλωσε ο Philippe Etienne, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόεδρος του έργου.

Πηγή: Newsit.gr