Την Κούβα που ξέραμε ας την ξεχάσουμε. Δεν θα είναι πια η “μύγα στο ρουθούνι” της “ιμπεριαλιστικής” Αμερικής. Η επαφή Ομπάμα-Ραούλ Κάστρο είναι μια ακόμη στάση στην διαδρομή προς την “μετάλλαξη” της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο σε μια “άλλη” χώρα. Και σ΄ αυτήν την μετάλλαξη οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Stratfor.
Μετά από την έναρξη της διαδικασίας “απόψυξης” των σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαλάρωσε τους οικονομικούς περιορισμούς , αυξάνοντας το ποσό των χρημάτων που θα μπορούσαν δυνητικά να εισρέουν στο νησί.Οι Αμερικανοί στέλνουν σήμερα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κούβα με τη μορφή εμβασμάτων κάθε χρόνο, αλλά με την αλλαγή κλίματος θα επιτρέπουν σε κάθε Κουβανό που ζει στις ΗΠΑ να στέλνει μέχρι και $ 2.000 ανά τρίμηνο για τα μέλη της οικογένειας του στην Κούβα, από $ 500 ανά τρίμηνο που ισχύει σήμερα. Αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές με πιστωτική κάρτα από την Κούβα, μια κίνηση που επιτρέπει στους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο νησί να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους. Επιπλέον, στις 24 Μαρτίου, η αμερικανική Υπηρεσία Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων προχώρησε σε αλλαγές που απελευθερώνουν πολλές εταιρείες της Κούβας που έχουν σχέση με τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Δεν θα λυθούν όλα δια μαγείας. Η Κούβα έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να ικανοποιήσει όλα τα αμερικανικά στάνταρτς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε πρώτη φάση πάντως οι ΗΠΑ θα βγάλουν την Κούβα από την λίστα των χωρών που ενδέχεται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία,γράφει το Stratfor.
Οι πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις στην Κούβα θα είναι αναπόφευκτες και σ΄ αυτές έχει σχέση και ο στρατός.
Ο αντιπρόεδρος Diaz-Canel θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μόλις ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ολοκληρώσει τη θητεία του.
Την εποχή της παντοδυναμίας του Φιντέλ ο Ραούλ Κάστρο ήταν υπουργός Άμυνας. Η αναληψη της εξουσίας από τον Diaz-Canel θα είναι επί της ουσίας η έναρξη της πρώτης μετά Κάστρο εποχής της Κούβας, από το 1959. Ο Φιντέλ ήταν ηγέτης πολιτικός και στρατιωτικός. Και γι΄ αυτό η ανάληψη της εξουσίας από έναν “καθαρόαιμο” πολιτικό έχει την σημασία της.
Ωστόσο ο στρατός θα διατηρήσει έναν σημαντικό ρόλο στα διοικητικά όργανα της χώρας. Εννέα από τα 14 μέλη του Πολιτικού Γραφείου είναι στρατιωτικοί , όπως και πέντε από τα επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Μεγάλο μέρος της οικονομικής δύναμης του κράτους βρίσκεται στις ένοπλες δυνάμεις και ο στρατός θα είναι αναπόσπαστο μέρος της μετα-Κάστρο εποχής στην Κούβα.
Ο στρατός είχε ένα ρόλο στην οικονομία της Κούβας από το 1960. Στη δεκαετία του 1980, η στρατιωτική παραγωγή αυξήθηκε και το καθεστώς του Κάστρο δημιούργησε ένα σύστημα βελτίωσης για τη διαχείριση των στρατιωτικών εργοστασίων και άλλων επιχειρήσεων. Χάνοντας την οικονομική υποστήριξη από τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 βλάψει το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο από 10% ετησίως μεταξύ 1991 και 1993. Η οικονομική κρίση της περιόδου αυτής οδήγησε την κυβέρνηση του Κάστρο στο να ενισχύσει το ρόλο του στρατού στη διαχείριση της οικονομίας .
Η ανάπτυξη του στρατιωτικού οικονομικού ελέγχου δημιούργησε νέες, επικερδείς θέσεις για τους αξιωματικούς που εμπλέκονταν σ΄ αυτή. Η κουβανική Import-Export Corporation (CIMEX), υπό τον έλεγχο του συνταγματάρχη Hector Oroza Busutin, είναι υπεύθυνη για την διαχειριση των εμβασμάτων, ένας τομέας που αναμένεται να αυξηθεί από τις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας αλλαγές . Αλλά η πιο επικερδής από τις τουριστικές επιχειρήσεις του στρατού είναι η Gaviota Α.Ε., υπό την ηγεσία του στρατηγού Luis Perez Rospide. Μέσω της Gaviota Α.Ε. αλλά και άλλων εταιρειών , όπως η Cubanacan, Aerogaviota, και η Habaneros, ο στρατός λειτουργεί επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, τουριστικές εταιρίες, καταστήματα λιανικής πώλησης ακόμη και μια αεροπορική εταιρεία. Ο τουρισμός επισκίασε τη βιομηχανία ζάχαρης ως ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και η πιθανή εισροή νέων Αμερικανών ταξιδιωτων στο νησί θα αυξήσουν σημαντικά τα στρατιωτικά κέρδη. Από το 2013, ο τομέας του τουρισμού αποτελεί το 10% του ΑΕΠ της Κούβας. Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος και είναι σημαντική για τη διασφάλιση των εισαγωγών τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών στο νησί, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με τον Ραούλ Κάστρο,η Κούβα έχει προσχωρήσει σε περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας και έχει ανοίξει τη χώρα σε κάποιες ξένες επενδύσεις. Αντιμετωπίζοντας το σκληρό ανταγωνισμό και μετά από χρόνια παρακμής, η Κούβα έκλεισε το Υπουργείο Ζάχαρης το 2011 και το αντικατέστησε με την Azcuba, μια κρατική εταιρεία που διοικείται από το στρατό.Η Azcuba συνεργάζεται με μια εταιρεία της Βραζιλίας την Odebrecht από το 2012 για τη διαχείριση του εργοστασιου ζάχαρης στο Cienfuegos.
Με λίγα λόγια ο στρατός στην Κούβα έχει έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της , ο οποίος αναμένεται να ειναι καθοριστικός στην μετα-Κάστρο εποχή που ήδη έχει αρχίσει.