Covid-19: Η Ρωσία ενδέχεται να έχει το εμβόλιο πριν από άλλες χώρες

Οι δοκιμές για την ανάπτυξη του εμβολίου του Covid-19 στην Ρωσία προχωρούν επιτυχώς και ενδέχεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες, χάρη στους επιστήμονες και τις υπάρχουσες υποδομές. Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, (Russian Direct Investment Fund –RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN,το περασμένο Σάββατο.

Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πού οφείλονται οι επιτυχίες της Ρωσίας στην κατεύθυνση αυτή, ο Ντμίτριεφ είπε «Διαθέτουμε πολλές υποδομές για την ανάπτυξη του εμβολίου. Και πάλι θα έλεγα ότι θα είμαστε πρώτοι χάρη στους επιστήμονές μας και τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

Ο Ντμίτριεφ όταν κλήθηκε στην συνέντευξή του αυτή να σχολιάσει τις αναφορές του Εθνικού Κέντρου για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC), ότι χάκερς που σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο του κορονοϊού από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, επέστησε την προσοχή στην χρονική συγκυρία που διατυπώθηκαν τέτοιου είδους κατηγορίες

«Κατ΄αρχάς, έχουμε εκπλαγεί πολύ με την επιλογή της χρονικής συγκυρίας. Και αυτό συνέβη στην ουσία, την επόμενη μέρα αφότου ανακοινώσαμε ότι περιμένουμε να εγκριθεί το δικό μας εμβόλιο τον Αύγουστο», είχε πει ο Ντμίτριεφ στα αγγλικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με όσα της προσάπτουν για κλοπή δεδομένων. Νωρίτερα ο Ντμίτριεφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κλέψει το βρετανικό εμβόλιο καθώς η βρετανική εταιρεία AstraZeneca είχε παραδώσει την τεχνολογία του εμβολίου στην ρωσική φαρμακευτική εταιρείας R-Pharm.

Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παραγάγει φέτος εγχωρίως 30 εκατ. δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν άλλες 170 εκατ. δόσεις στο εξωτερικό.

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, ένα τεστ διάρκειας ενός μήνα σε 38 ανθρώπους, τερματίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ερευνητές συμπέραναν πως είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί και πως προκαλεί ανοσοαπόκριση, αν και η ισχύς αυτής της ανοσοαπόκρισης είναι μέχρι στιγμής ασαφής.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή Φάσης 3 σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο, είχε δηλώσει Κιρίλ Ντμίτριεφ.

«Πιστεύουμε πως με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, θα εγκριθεί στη Ρωσία τον Αύγουστο και σε μερικές άλλες χώρες τον Σεπτέμβριο…, θα καταστεί πιθανόν το πρώτο εμβόλιο που θα εγκριθεί στον κόσμο», δήλωσε στην συνέντευξη του.

Περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται κατά της πανδημίας. Τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην τελική Φάση 3 των δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας — το ένα αναπτύσσεται από την κινεζική Sinopharm και το άλλο από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε πως η ρωσική δοκιμή της Φάσης 3 θα διεξαχθεί στη Ρωσία και σε δύο χώρες της Μέση Ανατολής και θα αρχίσει όταν ολοκληρωθεί, στις 3 Αυγούστου, η δοκιμή της Φάσης 2 σε 100 ανθρώπους.

Την Παρασκευή η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από τον φαρμακευτικό αυτό γίγαντα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο όμιλος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου της Covid-19, είχε δηλώσει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ.

«Έχουμε επισημοποιήσει το σχέδιο αυτό με τη μορφή των συμφωνιών που υπογράψαμε στον τομέα της παραγωγής και της προμήθειας του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της R-Pharm για την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο Ρέπικ.

Μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι χάκερς υποστηριζόμενοι από το ρωσικό κράτος προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο της Covid-19 και σχετικές θεραπείες, ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ψευδείς και είπε ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να κλέψει μυστικά, αφού ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για την παραγωγή βρετανικού εμβολίου στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ