«Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησής μου, τήρησα τη συνταγματική υποχρέωση αναζήτησης της ειρήνης και αρχίσαμε διερευνητικές συνομιλίες με τις Farc αναζητώντας τον τερματισμό της σύγκρουσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας.
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Κολομβίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, επιβεβαώνει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc), αντάρτικη οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από 48 χρόνια και αριθμεί 9.200 μαχητές. »Τα αποτελέσματα της προσέγγισης αυτής με τις Farc θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ημέρες», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας αποκλείοντας το ενδεχόμενο διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.»Θα διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις και τη στρατιωτική παρουσία σε κάθε εκατοστόμετρο του εδάφους μας», τόνισε προσθέτοντας ότι έχει διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος.
Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με τις Farc πραγματοποιήθηκαν το 2002. Οι αρχές είχαν τότε διακόψει τη διαδικασία κατηγορώντας την ένοπλη οργάνωση ότι επωφελήθηκε από την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος του εδάφους της χώρας για να ενισχύσει τις θέσεις της.
Σύμφωνα με τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, η δεύτερη σε μέγεθος ένοπλη οργάνωση της χώρας, ο Εθνικοαπελευθερωτικός στρατός (ELN) με 2.500 μαχητές, ενδέχεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον τερματισμό της βίας.
Τα μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας δημοσίευσαν πρόσφατα πληροφορίες για επαφές ανάμεσα σε εκπροσώπους της κολομβιανής κυβέρνησης και των Farc στην Κούβα για την προετοιμασία της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε ουδέτερο έδαφος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κολομβίας Φρανσίσκο Σάντος, γνωστός δημοσιογράφος, παρουσίασε από την εκπομπή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RCN χρονοδιάγραμμα των ειρηνευτικών συνομιλιών. »Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στο Οσλο στις 5 Οκτωβρίου και θα συνεχισθούν στη Αβάνα», προέβλεψε ο δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος κατά το διάστημα 2002-2010 στην κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε και εξάδελφος του σημερινού προέδρου.
Ο Ουρίμπε, εκπρόσωπος της σκληρής πολιτικής απέναντι στις Farc, αναφέρθηκε πρώτος, πριν από λίγες ημέρες στο ενδεχόμενο ύπαρξης μυστικών επαφών στην Αβάνα, καταγγέλλοντάς τις.
Η προοπτική διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξασφαλίζει κάποιου βαθμού συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 74% των Κολομβιανών, έναντι 25,8% που είναι αντίθετοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Σάντος «έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη πολιτικών προσωπικοτήτων. Εάν ο πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτή, είναι διότι είναι βέβαιος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει», δήλωσε ο Λουίς Εντουάρντο Σέλις, της Fondation Nuevo Arco Iris, ειδικός στο θέμα της κολομβιανής σύγκρουσης. »Θεωρώ ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Farc έχουν καταλάβει ότι η συνέχιση του πολέμου δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Ντανιέλ Γκαρσία- Πένια πρώην επίτροπος για την ειρήνη στην κυβέρνηση του Ερνέστο Σαμπέρ. »Οι αντάρτες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι δεν θα καταλάβουν την εξουσία με τα όπλα και ότι δεν θα μεταβληθούν σε πολιτική δύναμη παρά μόνο στο πλαίσιο ενός σεναρίου για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης. Η κυβέρνηση του Σάντος γνωρίζει επίσης ότι είναι καθοριστικό για την επιτυχή ένταξη της Κολομβίας στον κύκλο των δημοκρατικών χωρών», πρόσθεσε.
Από την ανάληψη της εξουσίας, ο πρόεδρος της Κολομβίας επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να προωθήσει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων και ζητεί από τις Farc κινήσεις καλής θελήσεως. Η οργάνωση από την πλευρά της, αποτραβηγμένη σε ζώνες της κολομβιανής υπαίθρου και έχοντας χάσει το ήμισυ των μαχητών της, πληθαίνει επίσης τις εκκλήσεις για ειρήνη. Ηδη από τον Φεβρουάριο εγκατέλειψε την τακτική της σύλληψης ομήρων για λύτρα και απελευθέρωσε τους τελευταίους δέκα αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κρατούσε ομήρους.
Σε μία ακόμη ελπιδοφόρα κίνηση, το κοινοβούλιο της Κολομβίας ψήφισε στα μέσα του Ιουνίου συνταγματική μεταρρύθμιση που θα πλαισιώσει ενδεχόμενο αφοπλισμό των ανταρτών.