CIA: Έτσι εντοπίστηκε και εξολοθρεύτηκε ο Αλ Ζαουάχρι – Με πύραυλο Hellfire το «χειρουργικό» χτύπημα [vid]

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε το σαββατοκύριακο σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το βαρύτερο χτύπημα που έχει υποστεί η τρομοκρατική οργάνωση από το 2011, όταν σκοτώθηκε ο ιδρυτής της Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά όσο περνάει η ώρα γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το πώς και πότε εντοπίστηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο κρησφύγετό του, αλλά και πώς έγινε το «χειρουργικό» πλήγμα με πυραύλους Hellfire, που εκτοξεύτηκε από UAV.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο του καναλιού Defence TV στο Youtube για το πώς ο συγκεκριμένος πύραυλος έγινε ο «αγαπημένος» των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων:

Ο Ζαουάχρι κρυβόταν για χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωσή του ήταν το αποτέλεσμα «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς από στελέχη των αντιτρομοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ως την ανακοίνωση αυτή των ΗΠΑ, ο αιγύπτιος γιατρός φερόταν να βρίσκεται είτε στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, ή κάπου στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε τις ακόλουθες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters