Χίλαρι Κλίντον: «Αφερέγγυος ο Νετανιάχου, πρέπει να φύγει»

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς την Τετάρτη και τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της αποπομπής του.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει. Δεν είναι αξιόπιστος ηγέτης. Ήταν «στη βάρδια του» όταν έγινε η επίθεση [της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023]. Πρέπει να φύγει, και αν αποτελεί εμπόδιο σε μια κατάπαυση του πυρός, εάν αποτελεί εμπόδιο στην διερεύνηση του τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα, πρέπει οπωσδήποτε να φύγει», είπε η Κλίντον στην εκπομπή «Alex Wagner Tonight» του MSNBC.

Ταυτόχρονα – επισημαίνει το site Times of Israel – δεν ήταν σαφές εάν η Κλίντον θεωρεί ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία υπό τις παρούσες συνθήκες, έχοντας εκφράσει την ισχυρή υποστήριξή του στην πολεμική του προσπάθεια στο παρελθόν.

«Ευχόμαστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Εάν η Χαμάς συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός, θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός», είπε.

Ερωτηθείσα για τη σχέση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία και πρώτη κυρία είπε: «Νομίζω ότι ο Μπάιντεν έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις νόμιμες ανησυχίες του ισραηλινού λαού μετά την 7η Οκτωβρίου, για να συμμαχήσει με το Ισραήλ μπροστά σε τρομοκρατική επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σαφές ότι ο Μπάιντεν κάνει ό,τι μπορεί για να επηρεάσει τον Νετανιάχου».

Η Κλίντον υπερασπίστηκε την αντίδραση του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο και ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου.

«Κοιτάξτε τι έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία, καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις, απαγάγοντας παιδιά. Είναι απαίσιο. Όταν είσαι ο επιτιθέμενος, όπως ήταν η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ή όπως ήταν η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, τι κάνεις με έναν επιτιθέμενο; Πρέπει να τους σταματήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους πολίτες που δολοφονούνται ή σκοτώνονται τόσο από την ίδια ή ακόμα στη Γάζα μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ. Οι ηγέτες της Χαμάς δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι. Η Χαμάς δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε η Κλίντον.

Πηγή: Times of Israel