Χεζμπολάχ: Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ιμπραχίμ Ακίλ – «Ήταν στο υπόγειο με υψηλόβαθμους διοικητές»

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, καθώς και άλλους διοικητές της δύναμης αλ-Ραντουάν (Radwan), μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν σε αυτή την ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Ο Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ και η ανώτατη ηγεσία της σειράς επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας και η ελίτ Δύναμη Ραντβάν (Radwan) ήταν σε μια συνάντηση στο υπόγειο του κτιρίου όταν στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Συγκεντρώθηκαν υπόγεια, κάτω από ένα κτίριο κατοικιών, στην καρδιά της Νταχιγιέ, ενώ χρησιμοποιούσαν τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Συναντήθηκαν για να συντονίσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον Ισραηλινών αμάχων», είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χαγκάρι λέει ότι τουλάχιστον 10 διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, μαζί με τον Ακίλ.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου των IDF:

«Με την καθοδήγηση του Τμήματος Πληροφοριών, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στόχευσαν την περιοχή της Βηρυτού και σκότωσαν τον Ιμπραήμ Ακίλ, τον επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τον εκτελών χρέη διοικητή της μονάδας Radwan και τον διοικητή του »Σχεδίου για την κατάκτηση της Γαλιλαίας»», αναφέρει σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Στην επίθεση, μαζί με τον Ακίλ, εξαλείφθηκαν ανώτατα στελέχη και η αλυσίδα διοίκησης της μονάδας Ραντουάν. Ο Ακίλ και οι διοικητές που εξοντώθηκαν ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων του »σχεδίου για την κατάληψη της Γαλιλαίας», στο οποίο η Χεζμπολάχ σχεδίαζε την ημέρα που θα δοθεί η εντολή να εισβάλει στο έδαφος του Ισραήλ, να καταλάβει τους οικισμούς της Γαλιλαίας, δολοφονώντας και σκοτώνοντας αθώους, όπως αυτό που έκανε η Χαμάς στη δολοφονική σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

«Ο Ακίλ ξεκίνησε την καριέρα του στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 στον Ισλαμικό Τζιχάντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εκτός Λιβάνου, και συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες εναντίον αθώων διεθνών φορέων και πολιτών.

Από το 2004 υπηρέτησε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ως μέρος αυτής ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στους τομείς των επιθέσεων δολιοφθοράς, των αντιαρματικών πυρών, των εκρηκτικών υλικών, της αεράμυνας και άλλων στρατιωτικών πτυχών. Επιπλέον, υπηρέτησε ως διοικητής της μονάδας Radwan, της ελίτ δύναμης της Χεζμπολάχ, στόχος της οποίας ήταν να καταλάβει τους οικισμούς της Ισραηλινής Γαλιλαίας και να σκοτώσει αθώους στρατιώτες και πολίτες», προσθέτουν οι IDF.

«Ο Ακίλ ήταν υπεύθυνος για τα αντιαρματικά πυρά στο φυλάκιο Avivim το 2019, για την επίθεση στον κόμβο Megiddo το 2023 και για απόπειρα διείσδυσης τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Ισραήλ, με σκοπό να δολοφονήσουν και να σκοτώσουν αμάχους και στρατιώτες, κατά τον πόλεμο «Σιδερένια Σπαθιά» (πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα)».

«Ο Ακίλ ήταν υπεύθυνος και για την επίθεση στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βηρυτό το 1983. Επιπλέον, θεωρήθηκε καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πρόσφεραν ένα οικονομικό ποσό εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους θα έφερναν πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του. Το IDF θα συνεχίσει να ενεργεί για να υπονομεύσει τις δυνατότητες και να βλάψει την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και να δρα σε όλους τους τομείς για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία Reuters