Χεζμπολάχ: Ανακοίνωσε πως βομβάρδισε βάση της περίφημης «Μονάδας 8200» της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

REUTERS/Violeta Santos Moura

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι βομβάρδισε με ομοβροντία πυραύλων τη βάση Γκλιλότ της «Μονάδας 8200» της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρίσκεται στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Η «Μονάδα 8200» είναι η μεγαλύτερη μονάδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες και υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Άμυνας, κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Σύμφωνα με τον Peter Roberts, Διευθυντή Στρατιωτικών Επιστημών στο Royal United Services Institute, «η Μονάδα 8200 είναι ίσως η πρώτη υπηρεσία τεχνικών πληροφοριών στον κόσμο και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την NSA σε όλα εκτός από την κλίμακα. Είναι πολύ επικεντρωμένοι σε αυτό που βλέπουν – σίγουρα πιο εστιασμένοι από την NSA – και διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με ένα βαθμό επιμονής και πάθους που δεν βιώνετε αλλού».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ στοχοποιεί την «Μονάδα 8200» της ισραηλινής  στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Το ίδιο είχε ισχυριστεί και στις 19 Οκτωβρίου, λέγοντας τότες πως η επίθεση είχε γίνει με drones.

Κατά την Χεζμπολάχ το πλήγμα στην «Μονάδα 8200» ήταν αφιερωμένο στον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης που εξουδετέρωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η λιβανική οργάνωση ανακοίνωσε επίσης πως εκτόξευσε ρουκέτες νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον «ναυτικής βάσης» κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

«Ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κάπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, θεσμό της Χεζμπολάχ, που έβαλε στο στόχαστρο σ’ όλο τον Λίβανο από προχθές Κυριακή.

Υφιστάμενος αμερικανικές κυρώσεις, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός αυτός είναι μέρος δικτύου θεσμών, σχολείων και νοσοκομείων που έχει ιδρύσει η Χεζμπολάχ.

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ