Χασέμ Σάφι αλ-Ντιν: Ποιος είναι ο διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ που έβαλε στο στόχαστρο το Ισραήλ

REUTERS/Aziz Taher/File Photo

Ο Χασέμ Σάφι αλ-Ντιν (ή Χασέμ Σαφιεντίν) είναι μέλος του Συμβουλίου Σούρα της Χεζμπολάχ και υπηρετεί ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι το σώμα που διαχειρίζεται όλες τις καθημερινές πολιτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ.

Ο Σάφι αλ-Ντιν γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Ντέιρ Κανούν Αν-Ναρ στο νότιο Λίβανο και ήταν γόνος γνωστής σιιτικής οικογένεια της περιοχής.

Όπως αναφέρει το ισραηλινό κέντρο έρευνας και επιμόρφωσης Alma, στη δεκαετία του 1980, ο Σάφι αλ-Ντιν ξεκίνησε για το Κουμ του Ιράν, με τον ξάδερφό του, Χασάν Νασράλα, για να ακολουθήσουν θρησκευτικές σπουδές. Το 1983 παντρεύτηκε την κόρη του Μοχάμεντ αλί αλ-Αμίν, μέλους της Νομοθετικής Συνέλευσης του Σιιτικού Ισλαμικού Συμβουλίου στο Λίβανο.

Το 1994, ο Νασράλα διόρισε τον Σάφι αλ-Ντιν να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού. Το 1995, ανέλαβε το Συμβούλιο Τζιχάντ υπεύθυνο για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Χεζμπολάχ και άρχισε να υπηρετεί ως μέλος του Συμβουλίου της Σούρα. Το 1998, ο αλ-Ντιν προήχθη σε επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου και θεωρήθηκε το νούμερο δύο του Νασράλα και ορίστηκε διάδοχος.

Διάφορες πηγές που επικαλείται το ισραηλινό κέντρο έρευνας και επιμόρφωσης Alma έχουν αντιφατικές αναφορές για το πότε ο Σάφι αλ-Ντιν χαρακτηρίστηκε επίσημα από τους Ιρανούς ως διάδοχος του Νασράλα. Η παλαιότερη από αυτές τις ημερομηνίες δείχνει ότι η μελλοντική του θέση καθορίστηκε ήδη το 1994.

Όμως κάποιοι λένε πως ορίστηκε ήδη από τη δεκαετία του 1980 μαζί με τον Νασράλα, τον Ιμάντ Μουγκνιγιέχ (στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκε στη Δαμασκό το 2008) και τον Ναμπίλ Καούκ (ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής του Σάφι αλ-Ντιν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, αλλά εκδιώχθηκε από τη θέση του για άγνωστο λόγο) ως μελλοντικούς ηγέτες της οργάνωσης.

Ο Σάφι αλ-Ντιν συμμετέχει τακτικά σχεδόν σε κάθε σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Εκτελεστικού Συμβουλίου: Εκπαίδευση, Πολιτισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ.λπ., ενώ φαίνεται να ηγείται της προώθησης της ιρανικής ταυτότητας της Χεζμπολάχ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού μπορεί να δει κανείς σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019, στην πόλη Ναμπατίγια στο νότιο Λίβανο. Η τελετή σηματοδότησε την έναρξη των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Εκτελεστικού Συμβουλίου και χαρακτηρίστηκε από την προσωπολατρία του Ιρανού Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στο τέλος της τελετής, οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον «Ύμνο της υπόσχεσης πίστης» στον σοφό της νομολογίας (waly ‘al-fiqh) Ιμάμη Χαμενεΐ. Το περιεχόμενο του τραγουδιού εκφράζει πρωτίστως τη δέσμευση και την πίστη στον Ιρανό ηγέτη Χαμενεΐ («Αγαπάμε την πίστη, με μεγάλη φωνή θα προσευχηθούμε, για τον Αλί Χαμενεΐ»).

Ο αδελφός του Σάφι αλ-Ντιν, Αμπντουλάχ, είναι εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν. Ο Αμπντουλάχ είναι ένα πολύ γνωστό ανώτερο πρόσωπο που υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω της διακίνησης ναρκωτικών και του ξεπλύματος χρήματος για λογαριασμό της Χεζμπολάχ. Το 2020, ο γιος του Σάφι αλ-Ντιν, Ρίντα, παντρεύτηκε την κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, Ζεϊνάμπ.

Ο ίδιος ο Σάφι αλ-Ντιν υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2017.

Πηγή: Με πληροφορίες από israel-alma.org