Χάρκοβο: «Ο ρωσικός στρατός κρατάει και εκτελεί αμάχους στην πόλη Βοβτσάνσκ», λέει η Ουκρανία

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για αυθαίρετες κρατήσεις και εκτελέσεις αμάχων στην πόλη Βοβτσάνσκ στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση εδώ και μια εβδομάδα.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στην πόλη, δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να απομακρυνθούν: άρχισαν να απάγουν ανθρώπους», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο, επικαλούμενος «επιχειρησιακές πληροφορίες».

Ο Κλιμένκο δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες για «πρώτες εκτελέσεις δια τυφεκισμού αμάχων» Ουκρανών από τον ρωσικό στρατό.

«Κάτοικος του Βοβτσάνσκ προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια, αρνούμενος να ακολουθήσει τις εντολές των εισβολέων. Οι Ρώσοι τον σκότωσαν», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν στις δηλώσεις αυτές.

«Χρησιμοποιούν περίπου 40 αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσουν το στρατηγείο τους»

Η αστυνομία στο Χάρκοβο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός κρατά αιχμάλωτους 35 έως 40 αμάχους στην πόλη Βοβτσάνσκ, χρησιμοποιώντας τους ως «ανθρώπινες ασπίδες» ως μέσο προστασίας ενός στρατιωτικού αρχηγείου.

«Οι άμαχοι που προσπαθούσαν να φύγουν από τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι βρίσκονται αιχμάλωτοι. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, είναι 35-40 άνθρωποι. Οι Ρώσοι τους κρατούν όλους μαζί σε ένα μέρος, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες, επειδή είναι κοντά στο διοικητικό τους κέντρο», δήλωσε στην τηλεόραση ο αρχηγός του περιφερειακού αστυνομικού τμήματος, Σέρχι Μπολβίνοφ.

Παράλληλα ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Βοβτσάνσκ τραυματίστηκε σε βομβαρδισμό, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. «Οι κατακτητές επιτέθηκαν σε ένα χωριό στην κοινότητα Βοβτσάνσκ με βόμβες διασποράς (…) Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο γιατροί, δύο οδηγοί και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Βοβτσάνσκ», ο Ταμάζ Γκαμπαρασβίλι, δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ , χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την κατάσταση των θυμάτων.

Ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορηθεί για πολλές τεκμηριωμένες φρικαλεότητες στην Ουκρανία, ιδίως την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της εισβολής τους. Η Μόσχα αρνείται τα εγκλήματα αυτά, λέγοντας ότι πρόκειται για σκηνοθετημένες ενέργειες, παρά τις πολλές μαρτυρίες, ενδείξεις και αποδείξεις που εμπλέκουν τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης για την εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στο έδαφός της, έγκλημα για το οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα το Χάρκοβο μαζί με το πολεμικό του συμβούλιο και δήλωσε η κατάσταση στην περιοχή είναι «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά «υπό έλεγχο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters