Χάρκοβο: Η Ρωσία σημειώνει τακτικές επιτυχίες με εδαφικά κέρδη – Οι Ουκρανοί εκκενώνουν την Βόβτσανκ

Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε σήμερα πως η Ρωσία σημειώνει «τακτικές επιτυχίες» στην περιφέρεια Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα ανακοίνωσε πως κυρίευσε τέσσερις ακόμη κοινότητες κοντά στα σύνορα, στο πλαίσιο επίθεσης που εξαπέλυσε την Παρασκευή, προκαλώντας την εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων.

«Επί του παρόντος, ο εχθρός καταγράφει τακτικές επιτυχίες», παραδέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το ουκρανικό επιτελείο μέσω Facebook, προσθέτοντας ότι «οι μάχες συνεχίζονται στην συνοριακή πόλη Βόβτσανκ», που μετρούσε κάπου 3.000 κατοίκους πριν από την επίθεση σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της οποίας οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποίησαν «ως και πέντε τάγματα», κατά το Κίεβο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες κόσμο να φεύγει εσπευσμένα από τη Βόβτσανκ. Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για ηλικιωμένους κι αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό περιφερειάρχη του Χαρκόβου, τον Όλεχ Σινεχούμποφ, περίπου 1.500 άνθρωποι έφυγαν από την Παρασκευή, ενώ η πόλη υπέστη 32 επιθέσεις με drones με τον ίδιο να τονίζει πως: «Όλες οι ζώνες των βόρειων συνόρων δέχονται εχθρικά πυρά σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Η κατάσταση είναι δύσκολη».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο χθες για την κατάληψη ακόμη τεσσάρων κοινοτήτων, πολύ κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, στην περιφέρεια Χάρκοβο. Η ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ο Βολοντίμιρ Τιμόσκο, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Χάρκοβο, δήλωσε πως η Βόβτσανκ δέχεται επίθεση από τρεις πλευρές και ότι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιφέρειά της. «Παρότι διεξάγονται ενεργά μάχες, η αστυνομία συνεχίζει την εσπευσμένη απομάκρυνση» πληθυσμού, διαβεβαίωσε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι καθησύχασε, τονίζοντας πως «οι προσπάθειες διάτρησης των αμυνών μας σταματήθηκαν», όμως παραδέχθηκε πως η κατάσταση «επιδεινώθηκε σημαντικά» και παραμένει «περίπλοκη». Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις γραμμές άμυνάς τους και να καταφέρουν απώλειες στον εχθρό», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters