Η δίκη για την υπόθεση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank – που κατηγορείται μεταξύ άλλων για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν – είναι πολυαναμενόμενη στις ΗΠΑ και όχι μόνον, για περισσότερους από έναν λόγους.
Πρώτον γιατί στην περίπτωση που Halkbank καταδικαστεί στις ΗΠΑ, οι οικονομικές κυρώσεις θα είναι βαρύτατες ακόμη και έως 20 έως 30 δισ. ευρώ, βυθίζοντας σε ακόμη μεγαλύτερο τέλμα την πληγείσα τουρκική οικονομία.
Δεύτερον γιατί είναι πιθανόν να δώσει απαντήσεις για τις «υπόγειες σχέσεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να μπλοκάρει την έρευνα για την τουρκική τράπεζα Halkbank, ενώ ελέγχονταν για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν.
Κατά τον Μπόλτον, ο Τραμπ συμφώνησε να «φροντίσει τα πράγματα» και είπε ότι οι εισαγγελείς που εμπλέκονται στην έρευνα ήταν «άνθρωποι του Ομπάμα» και σύντομα θα αντικατασταθούν.
Τρίτον, γιατί η εξέλιξη της δίκης ίσως «δείξει» αν αλλάζει και προς ποιά κατεύθυνση η αντιμετώπιση της Τουρκίας από την διοίκηση Μπάιντεν.
Έτσι – όπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης – αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η είδηση ότι «παγώνει» επί του παρόντος η δίκη για την υπόθεση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank στις ΗΠΑ.
Η δίκη της Halkbank αναβλήθηκε με απόφαση αμερικανικού εφετείου, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει καταθέσει η τουρκική τράπεζα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μόλις τον περασμένο Οκτώβριο αμερικανικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank που ζητούσε να απορριφθούν οι κατηγορίες σε βάρος της, ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Το 2ο Εφετείο έκρινε ότι μολονότι η τράπεζα προστατεύεται από τον Νόμο περί ασυλίας ξένων κρατικών οντοτήτων, η κατηγορία σε βάρος της αφορά την εμπορική δραστηριότητά της, που δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Halkbank ότι μετέτρεπε σε χρυσό και κατόπιν σε μετρητά τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά αποστολής τροφίμων για να δικαιολογήσει τη μεταφορά των πετρελαϊκών εσόδων, προς όφελος του Ιράν. Υποστηρίζουν ότι βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισεκατομμύρια δολάρια και τουλάχιστον το 1 δισεκατομμύριο από αυτά τα χρήματα ξεπλύθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.
Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr