«Χάος» στο Ιράν: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο σπίτι – μουσείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί [vids]

Συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν, ωστόσο τις τελευταίες ώρες ένα περιστατικό μεγάλης συμβολικής αξίας έχει «τραβήξει τα βλέμματα». Ειδικότερα, Ιρανοί διαδηλωτές έκαψαν το παλιό σπίτι του ιδρυτή του σημερινού καθεστώτος, Αγιατολάχ Χομεϊνί, όπως φάνηκε από πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρουσιάζουν όχι μόνο τις έντονες διαδηλώσεις αλλά και την σκληρή καταστολή των αρχών.

Όπως μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Arab News, οι Ιρανοί διαδηλωτές επιτίθενται στο παλιό σπίτι του ηγέτη, το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον αρχιτέκτονα της Ιρανικής Επανάστασης που δημιούργησε την Ισλαμική Δημοκρατία το 1979. Οι διαδηλωτές στη Χομεΐν, τη γενέτειρα του πρώην ηγέτη και όπου βρίσκεται το μουσείο, φώναξαν συνθήματα που απαιτούσαν την ανατροπή του καθεστώτος, με το παλιό σπίτι – πλέον μουσείο – να τυλίγεται στις φλόγες.

Οι κοινωνικές αναταραχές στο Ιράν συμπληρώνουν τρεις μήνες πλέον, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους αυτή την εβδομάδα για να τιμήσουν την επέτειο του «Ματωμένου Νοέμβρη», όταν εκατοντάδες σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του 2019 που είχαν δημιουργηθεί λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.