Χαν Γιούνις: Νέα πολύνεκρα πλήγματα του Ισραήλ κατά της Χαμάς – Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εβδομήντα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από όπου χιλιάδες πανικόβλητοι άμαχοι έφυγαν ξανά, μετά τη διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε χθες (22/7/2024) το πρωί.

Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που διανύει τη 291η ημέρα του, μαίνεται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έφτασε στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτού εκφωνήσει ομιλία αύριο ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Αναχωρώντας από το Ισραήλ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσκεψη, σε συγκυρία «μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας», μετά την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο.

Ο κυριότερος σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά βίας κρύβει τον εκνευρισμό της τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, επιμένοντας δημόσια στην ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων εννέα και πλέον μηνών εναντίον της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων επαναλαμβάνονται ιδίως σε τομείς που ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωνε πως είχε θέσει υπό τον έλεγχό του.

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να του ζητήσει σχόλιο για τις επιχειρήσεις στην Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός δεν αντέδρασε. Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα, διαβεβαίωνε πως η αεροπορία και άρματα μάχης «βομβάρδισαν και εξάλειψαν τρομοκράτες» στον τομέα αυτό.

Μπροστά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, όπου διακομίστηκαν νεκροί και τραυματίες, εκτυλίσσονταν σπαρακτικές σκηνές, υπό τα βλέμματα του νοσηλευτικού προσωπικού, που αδυνατούσε να αντεπεξέλθει.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε στις αρχές Απριλίου από τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θυλάκου, τονίζοντας πως πέτυχε τους στόχους του, έπειτα από πολύμηνους βομβαρδισμούς και μάχες εκ του συστάδην με μέλη της Χαμάς.

Όμως χθες το πρωί διέταξε τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει εσπευσμένα την ανατολική Χαν Γιούνις, διαμηνύοντας πως ετοιμαζόταν για «επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών από εκεί εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Νεκροί άλλοι δύο όμηροι της Χαμάς

Χθες, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο ανδρών που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου, του Γιαγκέβ Μπουχσετάβ, 35 ετών, και του Άλεξ Ντάνσιγκ, 76 ετών. Οι θάνατοι αυτοί «υπενθυμίζουν πόσο επείγον» είναι να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, τόνισε το Φόρουμ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκαν.

Σε συνεργασία με το Κατάρ και την Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο και παλαιστινίων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη στη Ντόχα, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.

Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP