Χαμενεΐ: Ο ηγέτης του Ιράν είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα να φύγει από το Λίβανο – «Δεν εμπιστεύεται κανέναν»

Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα να φύγει από τον Λίβανο 10 μέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ιρανικές πηγές.

Πλέον ο Χαμενεΐ ανησυχεί για το πόσο έχει διεισδύσει το Ισραήλ στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Τεχεράνη και δεν εμπιστεύεται κανένας, τονίζουν οι πηγές.

Αμέσως μετά την επίθεση στους παγιδευμένους βομβητλες της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε ένα μήνυμα με έναν απεσταλμένο, για να παρακαλέσει τον αρχηγό της Χεζμπολάχ να πάει στο Ιράν.

Ο ηγέτης του Ιράν είχε πληροφορίες ότι το Ισραήλ είχε διεισδύσει στα ανώτερα κλιμάκια της Χεζμπολάχ και σχεδίαζε τη δολοφονία του Νασράλα, αναφέρουν οι πηγές στο Reuters.

Ο απεσταλμένος του Χαμενεΐ ήταν ο ανώτερος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), Αμπάς Νιλφορουσάν, που σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα, αφού βρισκόταν μαζί του στο υπόγειο καταφύγιο στην Βηρυτό την ημέρα της επίθεσης. Τραγική ειρωνεία, αφού είχε πάει να τον προειδοποιήσει να φύγει.

Το Ιράν «ψάχνει» τους προδότες – Η Χεζμπολάχ φοβάται να βγάλει νέο ηγέτη

Ο θάνατος του Νασράλα ώθησε τους Ιρανούς να ερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας. Οι έρευνες εστιάζουν ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν, υποστηρίζουν οι πηγές.

Η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται ορισμένα μέλη των IRGC που ταξίδευαν στον Λίβανο. Ανησυχίες εκφράστηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Νασράλα και ρωτούσε για πόσο καιρό θα παρέμενε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Το άτομο αυτό συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους, αφού σήμανε συναγερμός στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετεγκατασταθεί εκτός Ιράν.

«Η εμπιστοσύνη που συγκρατούσε τα πάντα έχει εξαφανιστεί. Ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν», λένε οι πηγές.

Η αναταραχή δυσκολεύει επίσης τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, φοβούμενοι ότι η συνεχιζόμενη διείσδυση θα θέσει τον διάδοχο σε κίνδυνο, ανέφεραν τέσσερις λιβανικές πηγές.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters