Χαμάς: Πώς κράτησε μυστική την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – Μόνον 5 ηγέτες της γνώριζαν το σχέδιο

Μόνο πέντε ηγέτες της Χαμάς γνώριζαν το πλήρες εύρος του σχεδίου εισβολής της 7ης Οκτωβρίου και πήραν την τελική απόφαση να επιτεθούν μόνο εκείνο το Σάββατο την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, που επικαλείται ρεπορτάζ του ιστότοπου Asharq Al-Awsat.

Το ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει ότι βασίζεται σε παλαιστινιακές πηγές που συνδέονται στενά με την ηγεσία των Ταξιαρχιών Al-Qassam, σημειώνει ότι η απόφαση και ο χρόνος της επίθεσης ελήφθησαν σύμφωνα με πληροφορίες μόνο από πέντε άτομα: τους Yahya Sinwar, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Muhammed Deif, αρχηγό των Ταξιαρχιών Al-Qassam, Muhammed Sinwar (αδερφό του Yahya), Rouhi Mushtaha, ηγέτη της Χαμάς κοντά στον Sinwar και Ayman Nofal, στενό συνεργάτη του Deif και πρώην επικεφαλής πληροφοριών των ταξιαρχιών Al-Qassam, που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στις 17 Οκτωβρίου.

Παραδόξως – σημειώνει η Jerusalem Post – ο κατάλογος δεν περιελάμβανε τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh, τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Saleh al-Arouri (που φέρεται να δολοφονήθηκε πρόσφατα από το Ισραήλ) ή τον Marwan Issa, που θεωρείται βασικό μέρος της «τρόικας» της Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η λεγόμενη «Επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Άκσα» ξεκίνησε με μόλις 70 μαχητές, που εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά μήκος ολόκληρης της συνοριογραμμής της Λωρίδας της Γάζας, από βορρά προς νότο.

Αυτοί οι 70 διέσχισαν τα ισραηλινά σύνορα μετά την πυροδότησης καλά προετοιμασμένων εκρηκτικών προκειμένου να παραβιάσουν τα ενισχυμένα τείχη του φράγματος Γάζας-Ισραήλ.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μηχανοκίνητα ανεμόπτερα και αλεξίπτωτα για να τοποθετήσουν μαχητές πίσω, πάνω και γύρω από ισραηλινές τοποθεσίες.

Το σχέδιο για την επίθεση χρονολογείται από το 2014

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Asharq Al-Awsat, όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση επιλέχθηκαν από τις ελίτ μονάδες της Χαμάς σε διάφορες περιοχές της Γάζας, έχοντας υποβληθεί σε εκτενή εκπαίδευση επί χρόνια – χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς για ποιο σκοπό εκπαιδεύονταν.

Στην πραγματικότητα, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το σχέδιο εισβολής στο Ισραήλ δεν είναι νέο, αλλά χρονολογείται πριν από τη σύγκρουση στη Γάζα του 2014, το οποίο επανεξετάστηκε και ενημερώθηκε μετά τη σύγκρουση στη Γάζα του 2021.

Αφού έλαβαν την εκπαίδευση, τα μέλη της ελίτ υποσχέθηκαν μυστικότητα και απέφυγαν να συζητήσουν τα όποια σχέδια είχαν δει, ενώ ακόμη δεν γνώριζαν καν το χρονοδιάγραμμα ή το πλήρες εύρος των σχεδίων.

Η εκπαίδευσή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη διείσδυση σε εβραϊκά χωριά στο Νότο.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ακόμη και πολλοί στους κόλπους των ανώτερων διοικητών της Χαμάς δεν γνώριζαν λεπτομέρειες ή σχέδια επίθεσης, αν και ορισμένοι είχαν περιορισμένες πληροφορίες, στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτές ήταν σχετικές με συγκεκριμένα καθήκοντά τους.

Όλη αυτή η άκρα μυστικότητα είχε ως στόχο την αποτροπή διαρροών στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Αν και ο Ισραηλινός Στρατός ανακάλυψε πτυχές των σχεδίων, δεν διέγνωσε τη σοβαρότητα του πλάνου και το χαρακτήριζε ως «όνειρο» της Χαμάς, και όχι κάτι που στην πραγματικότητα έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Εάν το ρεπορτάζ είναι σωστό – σημειώνει η Jeusalem Post – το γεγονός ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιθανώς υποβάθμισαν το σενάριο οφείλεται στο ότι υπήρχε από το 2014 και δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πέντε κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς ενημέρωσαν τους ηγέτες των μονάδων των Ταξιαρχιών Al-Qassam για τις προετοιμασίες και το σχέδιο επίθεσης περίπου τρεις ημέρες πριν, δηλώνοντας ότι κάτι ήταν πιθανό να συμβεί, αλλά ακόμη και τότε δεν ανακοίνωσαν το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Σε αυτό το σημείο, οι διοικητές πεδίου άρχισαν να προετοιμάζουν πιο προσεκτικά τις επιλεγμένες δυνάμεις τους, αν και ο χρόνος της επίθεσης ήταν ακόμα άγνωστος.

O Ayman Siyam, ο αρχηγός της μονάδας πυραύλων της Γάζας (επίσης δολοφονήθηκε από τον IDF), εντάχθηκε πολύ καθυστερημένα στο δίκτυο που είχε στηθεί και έλαβε οδηγίες να είναι έτοιμος να εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες ταυτόχρονα με την επίθεση.

Τελικά, η Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 3.000 ρουκέτες τις πρώτες τέσσερις ώρες του πολέμου.

Μόνο στις 6 Οκτωβρίου, σημειώνει το ρεπορτάζ, η επιτροπή των πέντε ηγετών αποφάσισε το πρωί του Σαββάτου ως την κατάλληλη ώρα για την επίθεση, εκτιμώντας το γεγονός ότι η συνοριακή φρουρά του Ισραηλινού Στρατού θα βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο ετοιμότητας λόγω της αργίας Simchat Torah.

Η εκτέλεση του σχεδίου

Τα μεσάνυχτα της 6ης προς την 7η Οκτωβρίου, τελικά έδωσαν εντολή να κινηθούν οι επίλεκτες δυνάμεις της Χαμάς σε θέση για να αναλάβουν δράση, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, μια ευρύτερη ομάδα ηγετών της Χαμάς έλαβε ενημέρωση λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση, δίνοντάς τους εντολή να κρυφτούν για να προετοιμαστούν για μια πιθανή έντονη αντίδραση του Ισραηλινού Στρατού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που δόθηκαν πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες στους Haniyeh και Arouri.

Αρχικά το σχέδιο της Χαμάς ήταν απλώς να συλλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα και πιθανώς να μπει σε κάποια χωριά.

Αλλά το ρεπορτάζ του Asharq Al-Awsat αναφέρει ότι η Χαμάς εξεπλάγη με το πόσο γρήγορα κατέρρευσαν οι ισραηλινές άμυνες και, σε πραγματικό χρόνο, περίπου 90 λεπτά μετά την επίθεση, διέταξε επιπλέον δυνάμεις να εκμεταλλευτούν την παραβίαση της ισραηλινής ασφάλειας για να μπουν σε περισσότερα χωριά.

Ακόμη και αργότερα, η Χαμάς είπε στην Ισλαμική Τζιχάντ και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες για την επίθεση και τους ανέθεσε συγκεκριμένα καθήκοντα σε καθορισμένα χωριά.

Ωστόσο, το επίκεντρο της επιχείρησης της Χαμάς παρέμεινε στην απαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων Ισραηλινών και οι υπόλοιπες επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να καλύψουν αυτόν τον στόχο, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Jerusalem Post