Χαμάς: Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης της – Το «προφίλ» και η πορεία του

Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε πως ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Νωρίτερα σήμερα, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει πως ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία του κινήματος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής. Εξήντα ενός ετών, πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννηθείς στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση). Θα ιδρύσει στη συνέχεια τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες». Οι μετακινήσεις του Σινουάρ περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters