Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη για συμφωνία με το Ισραήλ και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι ενημέρωσε τους μεσολαβητές των ειρηνευτικών συνομιλιών ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» με το Ισραήλ που θα περιλαμβάνει και μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στην ανακοίνωσή της η Χαμάς αναφέρει ότι εφόσον το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον του λαού της Γάζας», είναι έτοιμη να προχωρήσει στη συμφωνία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους που θέτει τους τελευταίους μήνες η Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, κι έχει ορκιστεί να «αφανίσει» μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, έφοδος άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 128 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον οι 35 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, από τον αέρα, από τη θάλασσα και στη γη, έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε σχεδόν 40.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters