Χαμάς: «Δεν θέλουμε περιφερειακό πόλεμο, αλλά η μόνη επιλογή είναι η αντίσταση κατά του Ισραήλ»

Η Χαμάς και το Ιράν δεν θέλουν έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά εδώ υπάρχει ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ Αλ-Χάγια, ενώ πρόσθεσε ότι «όλες οι επιλογές απέτυχαν με το Ισραήλ, η μόνη επιλογή είναι η αντίσταση».

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Δεν σχολιάζουμε αυτό το συγκεκριμένο συμβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» με την, υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ μπορεί να αποτραπεί με την άμεση εφαρμογή ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που απαγορεύει στις ένοπλες οργανώσεις στον νότιο Λίβανο να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Ισραέλ Κατς δήλωσε πως έστειλε επιστολή σε δεκάδες ομολόγους του καλώντας για εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 στο τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ το 2006.

Το ψήφισμα ορίζει πως καμία ένοπλη οργάνωση δεν πρέπει να έχει παρουσία ανάμεσα στον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου και τα σύνορα. Ο ποταμός απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως ο μοναδικός τρόπος να τον αποτρέψουμε είναι η άμεση εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701», αναφέρει στην επιστολή του ο Κατς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters