Χαμάς – Χεζμπολάχ: Ο Σινουάρ ευχαρίστησε τον Νασράλα για τη στήριξη μετά την 7η Οκτωβρίου

Ο Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για τη στήριξη του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος προς τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στη μεθόριο μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου. Το σιιτικό κίνημα επισημαίνει ότι εξαπολύει επιθέσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

«Οι ευλογημένες ενέργειές σας εκφράζουν την αλληλεγγύη σας στα μέτωπα του Άξονα της Αντίστασης», έγραψε ο Σινουάρ στον Νασράλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Manar της Χεζμπολάχ.

Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τις 7 Οκτωβρίου και πιστεύεται ότι συντονίζει τη Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ μέσα από σήραγγες κάτω από τη Γάζα. Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ο επικεφαλής της Χαμάς στέλνει επιστολή. Την Τρίτη συνεχάρη τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντουλματζίντ Τεμπούν για την επανεκλογή του.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται το ισχυρότερο κίνημα της συμμαχίας των υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων, γνωστών και ως ο «Άξονας της Αντίστασης», οι οποίες έχουν εξαπολύσει επιθέσεις και από την Υεμένη και το Ιράκ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών το Ισραήλ έχει σκοτώσει περίπου 500 μέλη της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της, του Φουάντ Σουκρ. Οι απώλειες αυτές είναι μεγαλύτερες από αυτές που υπέστη η Χεζμπολάχ κατά τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ.

Ο Σινουάρ ευχαρίστησε επίσης τον Νασράλα για τη συλλυπητήρια επιστολή του για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε, του πρώην επικεφαλής της Χαμάς που σκοτώθηκε τον Ιούλιο στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Από τον Οκτώβριο στις εχθροπραξίες ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό έχουν σκοτωθεί στην πλευρά του Λιβάνου 622 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές του σιιτικού κινήματος, αλλά και 142 άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 24 στρατιωτικοί και 26 πολίτες, κατά επίσημα δεδομένα.

Εξάλλου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη μεθόριο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ