Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 33 όμηροι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του σχεδόν 14 μηνών πολέμου μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης και του Ισραήλ στον θύλακα, χωρίς να αποκαλύπτει τις εθνικότητές τους.
Η Χαμάς πρόσθεσε ότι άλλοι όμηροι αγνοούνται.
«Με τη συνέχιση του παράλογου πολέμου σας», αναφέρει σε μια ανακοίνωση προς το Ισραήλ, «θα μπορούσατε να χάσετε τους ομήρους σας για πάντα. Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε προτού να είναι πλέον πολύ αργά».
Λίγο αργότερα, η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο, όπως λέει, περιγράφει με λεπτομέρειες πότε και πώς σκοτώθηκαν οι όμηροι, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την τύχη τους.
Hamas: 33 Israeli prisoners were killed and some of them disappeared due to the practices of the Israeli army and Netanyahu’s policies since October 2023. pic.twitter.com/WQcrGz014v
— Clash Report (@clashreport) December 2, 2024
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το θέμα.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, έστειλε σήμερα ένα μήνυμα στη Χαμάς, για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Όλη η Μέση Ανατολή θα πληρώσει βαρύ τίμημα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικαλεότητες κατά της ανθρωπότητας, εάν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν πριν από την 20 Ιανουαρίου 2025», όταν θα ορκιστεί επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ.
Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο
Αντιπροσωπεία της Χαμάς συζήτησε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο για μία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο αξιωματούχοι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης χθες, Κυριακή, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, μεταξύ εκπροσώπων της Χαμάς και του αντίπαλου σχηματισμού Φάταχ σχετικά με τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, ανέφεραν ο ένας από τους δύο αξιωματούχους και ο Τζαμάλ Ομπέιντ, μέλος της διοίκησης της Φάταχ στη Γάζα.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, τον στρατηγό Χάσαν Ρασάντ, και Αιγύπτιους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, και «συζήτησε τρόπους να σταματήσουν ο πόλεμος και η (ισραηλινή) επιθετικότητα, να διοχετευθεί βοήθεια και να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα», που έχει κλείσει από τον Μάιο στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, δήλωσε μέλος της αντιπροσωπείας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Τουρκία καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων» στη Γάζα, ανέφερε ένα δεύτερο μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς.
Πρόσθεσε πως περιμένει πως «οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα ασκήσουν πίεση στον (Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν) Νετανιάχου ώστε να σταματήσει τον πόλεμο και να καταλήξει σε μια συμφωνία, όπως έχει γίνει στον Λίβανο».
Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτές τις συναντήσεις, που πραγματοποιούνται αφού τέθηκε σε ισχύ μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον και του Παρισιού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters