Η Χαμάς δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στα τεκταινόμενα στον Λίβανο, εκτός από τις «αδελφικές» σχέσεις με την Χεζμπολάχ, την έτερη εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής, που χρηματοδοτείται επίσης από το Ιράν.
Ωστόσο η Χαμάς – σαν να μπορούσε να κάνει διαφορετικά – «αναγνώρισε» το δικαίωμα του Λιβάνου να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως μια αντίστοιχη συμφωνία θα μπορούσε να συναφθεί και στη Λωρίδα της Γάζας.
Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ τέθηκε σήμερα σε ισχύ, αφού και οι δύο πλευρές δέχθηκαν σχέδιο πρότασης που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
«Η Χαμάς αναγνωρίζει το δικαίωμα του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία προστατεύει τον λαό του Λιβάνου και ελπίζουμε ότι αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον γενοκτόνο πόλεμο εναντίον του λαού μας στη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο Reuters.
Ο Αμπού Ζούχρι απέδωσε την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι καταστρέφει τις προσπάθειες.
«Η Χαμάς επέδειξε μεγάλη ευελιξία στην επίτευξη συμφωνίας και παραμένει δεσμευμένη σε αυτή τη θέση και ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα», τόνισε ο Αμπού Ζούχρι.
«Το πρόβλημα ήταν πάντα ο Νετανιάχου, ο οποίος πάντα αποφεύγει να καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.
Μήνες προσπαθειών για τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν καρπούς και οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή έχουν τελματώσει. Το Κατάρ, μία από τις χώρες που μεσολαβεί για την επίτευξη συμφωνίας, έχει δηλώσει ότι αναστέλλει τις προσπάθειές του μέχρις ότου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές – Ισραήλ και Χαμάς – να είναι έτοιμες να κάνουν υποχωρήσεις.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ