Χακάν Φιντάν: Η Τουρκία θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου μετά από 13 χρόνια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα συμμετάσχει στην 162η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, στις 10 Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσκαλείται στη σύνοδο μετά το 2011.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου θα αναφερθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς και για περιφερειακά θέματα, ιδίως στον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν επίσης ότι «στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, αρχής γενομένης από το 2018, υιοθετήθηκαν ορισμένα δυσμενή ψηφίσματα με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, αλλά παρατηρήθηκε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στα προαναφερθέντα ψηφίσματα αμβλύνθηκε σταδιακά ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πραγματοποιήθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε διάφορα επίπεδα και των αναπτυσσόμενων σχέσεων με τις αραβικές χώρες, ιδίως την Αίγυπτο».

Ο Χακάν Φιντάν είχε συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Άμπου Γκάιντ, στο Ελ Αλαμέιν, κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε στις 4 και 5 Αυγούστου στην Αίγυπτο, ενώ στις 7 Αυγούστου είχε παραθέσει γεύμα εργασίας στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters