CENTCOM: Πύραυλος cruise χτύπησε πλοίο στα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Πρώτη ενημέρωση: 08:41

Δεύτερη ενημέρωση: 11:03

Πύραυλος cruise, που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι, έπληξε εμπορικό δεξαμενόπλοιο στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές, πάντως όχι απώλειες στις τάξεις του πληρώματός του, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Strinda έγινε περίπου 60 ναυτικά μίλια βόρεια του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ανέφερε ο ένας από τους αξιωματούχους. Σύμφωνα και με τους δύο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason βρίσκεται στην περιοχή και παρέχει συνδρομή.

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγη ώρα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αυτοί πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του νορβηγικού δεξαμενοπλοίου Strinda, στην τελευταία επιχείρηση που πραγματοποίησαν σε διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

Η οργάνωση στοχοθέτησε το τάνκερ με μια ρουκέτα αφού το πλήρωμα αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις προειδοποιήσεις, ανέφερε σε δήλωσή του στην τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γεχία Σαρία. Ο ίδιος δήλωσε πως οι Χούθι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια μέχρι να επιτρέψει το Ισραήλ να εισέλθει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας – η οποία απέχει περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα από την έδρα των Χούθι στη Σαναά.

Από το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκαν οι αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνδέονται, πάντως η αναφορά της UKMTO περί «πυρκαγιάς» σε πλοίο μοιάζει να αφορά το Strinda.

Οι Χούθι έχουν συλλάβει πλοία ισραηλινών συμφερόντων, εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους κι έστειλαν drones να πλήξουν ισραηλινές πόλεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Θεωρούνται μέρος του ευθυγραμμισμένου με την Τεχεράνη «άξονα αντίστασης» που πλήττει ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω της σύρραξης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters