Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία βρίσκεται ακόμη χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ «φουντώνει» και πάλι η συζήτηση για υποχρεωτική θητεία στην Bundeswehr (γερμανικός στρατός).
Ορισμένες χώρες, για παράδειγμα, η Λετονία, την επανέφεραν πρόσφατα και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πυροδότησε τη συζήτηση όταν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Ήταν λάθος η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».
Το άρθρο 12α του Βασικού Νόμου της Γερμανίας αναφέρει: «Οι άνδρες μπορούν να υποχρεωθούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, στην Ομοσπονδιακή Συνοριακή Φρουρά ή σε μονάδα πολιτικής άμυνας από την ηλικία των 18 ετών».
Και μέχρι το 2011 οι Γερμανοί άνδρες μεταξύ 18 και 27 ετών ήταν υποχρεωμένοι είτε να υπηρετήσουν στον στρατό του έθνους, την Bundeswehr, είτε να εκτελούν εναλλακτική υπηρεσία για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε μη στρατιωτικούς τομείς, όπως διαχείριση έκτακτης ανάγκης ή ιατρική περίθαλψη.
Η υποχρεωτική στράτευση καταργήθηκε το 2011 με στόχο την επαγγελματοποίηση των στρατευμάτων και τη μείωση του μεγέθους της Bundeswehr. Τώρα ο γερμανικός στρατός αποτελείται μόνο από συμβασιούχους στρατιώτες.
Ο Πάτρικ Σένσμπουργκ, βουλευτής της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) πιστεύει επίσης ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ήταν λάθος. Στις 24 Μαρτίου 2011 ήταν το μόνο μέλος του κόμματός του, που βρισκόταν τότε στην εξουσία, που καταψήφισε την αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να επανέλθει η υποχρεωτική στράτευση
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Bundeswehr έχει συρρικνωθεί από περισσότερους από 317.000 στρατιώτες σε λίγο περισσότερους από 183.000. Ο Σένσμπουργκ είναι πεπεισμένος ότι αυτός ο αριθμός, μαζί με τους περίπου 100.000 έφεδρους, δεν επαρκούν για έκτακτη ανάγκη. Και η εθελοντική στρατιωτική θητεία δεν είναι αρκετά ελκυστική για να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς της Bundeswehr.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δεν θα βοηθούσε καθόλου τη Γερμανία τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Όμως ο Πιστόριους, ο οποίος υπηρέτησε ο ίδιος στο στρατό ως στρατεύσιμος τη δεκαετία του 1980, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ξανά ανοιχτή συζήτηση για τα οφέλη της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
«Προς το παρόν, το Υπουργείο Άμυνας δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τη στράτευση. Η Bundeswehr είναι μια πολύ διαφορετική δύναμη σήμερα από αυτή που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Έχουμε διαφορετικά καθήκοντα που απαιτούν καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουμε διαφορετικές δομές και μια διαφορετική επιχειρησιακή πραγματικότητα. Και έχουμε ανοίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας στις γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια», απάντησε η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας σε ερώτηση της Deutsche Welle.
«Η προηγούμενη μορφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί στις σημερινές δομές και θα αποτελούσε πρόσθετο βάρος. Η πρόσληψη, η εκπαίδευση και η στέγαση στρατευσίμων και μόνο θα οδηγούσαν σε σημαντική ανάγκη για επενδύσεις», πρόσθεσε.
Αντί να σπαταλά πολύτιμο χρόνο για την επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η Γερμανία πρέπει να επικεντρωθεί στη στρατολόγηση επαγγελματιών με ευρύ φάσμα τεχνογνωσίας, υποστηρίζει ο Γερμανός νομοθέτης Wolfgang Hellmich, μιλώντας στην DW.