Η Τουρκία έχει υποβάλλει επισήμως αίτημα για να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, η οποία πήρε το όνομά της από τα ιδρυτικά της μέλη – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας.
Η Άγκυρα βλέπει τους BRICS ως ευκαιρία για περισσότερη οικονομική συνεργασία με τα κράτη μέλη, αν και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Δύση, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του NATO.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε σήμερα την επιθυμία «να συνεχίσει το διάλογο με την οικογένεια των BRICS».
«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το διάλογό μας με την οικογένεια των BRICS, με την οποία έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Πρόσφατα, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν στο μπλοκ των BRICS, ενώ πέρα από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία έχουν επίσης υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα BILD, δεν θα υπάρξει άλλη επέκταση σύντομα, καθώς «υπάρχουν πολλές χώρες εντός του μπλοκ που είναι κατά ενός νέου κύματος διεύρυνσης». Μάλιστα, το δημοσίευμα της BILD έχει τίτλο «Το όνειρο του Ερντογάν για BRICS γκρεμίστηκε: Καμία ένταξη στη συμμαχία του Πούτιν».
Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη Τούρκο πρώην διπλωμάτη, αναφέρει ότι η Ινδία θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών, λόγω των στενών δεσμών που έχει με το «εχθρικό» Πακιστάν. Όπως είναι λογικό, η Ινδία θα αντιταχθεί και σε πιθανή ένταξη του Πακιστάν.
Όπως είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι την Τετάρτη, η Ινδία είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερες «χώρες εταίρους» στους BRICS, εφόσον όλες οι αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα λαμβάνονται «ομόφωνα».
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Έχει επιβάλει «ανεπίσημο» εμπάργκο όπλων στην Ινδία λόγω της «φιλίας» της με το Πακιστάν
Η δήλωση αυτή του Μόντι είναι μια έμμεση αναφορά στην στάση της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες υποστηρίζουν μια πιθανή ένταξη του Πακιστάν.
Πηγή: BILD / Φωτογραφία Reuters