Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σκοπεύει να μιλήσει τηλεφωνικά με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα το βράδυ και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία της για το Brexit.
Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ήδη μιλήσει στους εταίρους της στη Βουλγαρία, τη Δανία και την Πορτογαλία.
«Θα συνεχίσει με τις επαφές της στην ΕΕ σήμερα το βράδυ και κατά το σαββατοκύριακο», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η επίτευξη μιας συμφωνίας».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι το Brexit είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι το Λονδίνο θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς, και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς ήδη και αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι τι προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιρλανδία εάν θέλουν να κάνουμε εμείς περαιτέρω συμβιβασμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.
«Νομίζω ότι απαιτείται μια αλλαγή προσέγγισης από τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να καταλάβει ότι το Brexit είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι. Ό,τι συμφωνήθηκε ήταν ήδη συμβιβασμός. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επικύρωσή του, άρα το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι είναι τώρα διατεθειμένοι να μας προσφέρουν».
«Με χαρά θα εφαρμόζαμε και με χαρά θα θέσουμε σε εφαρμογή το backstop μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία εάν θέλουν να επιστρέψουμε σε αυτό. Δεν χρειάζεται καθόλου να παγιδεύσει, ή να κρατήσει, ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε τελωνειακό έδαφος».
Την ίδια ώρα το Institute for Government (IfG), think tank που ασχολείται με έρευνες για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, προειδοποιούσε πως η μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας μετά το Brexit βρίσκεται στον αέρα.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι, εάν δεν υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εσωτερικών, η κυβέρνηση μετά το Brexit θα βρεθεί αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια με μία κρίση που θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της γενιάς του Windrush.
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει όσους έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις χώρες της Καραϊβικής μεταξύ 1948-1971, οι οποίοι παρότι ζουν και εργάζονται επί δεκαετίες στη χώρα, θεωρείται ότι είναι παράνομοι εξαιτίας της έλλειψης πιστοποιητικών εγγράφων, με τον κίνδυνο της απέλασης.
Πηγή: Newsit.gr