Brexit: Τι θα γίνει με το Γιβραλτάρ – ΧΑΡΤΗΣ


Το Γιβραλτάρ, η μικρή χερσόνησος στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισπανίας, βρετανικό έδαφος από το 1713 και είναι γνωστό σε 30.000 κατοίκους ως «Ο Βράχος», είναι ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας στην αγγλο-ισπανικό σχέσεις.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας πρότεινε σήμερα «συγκυριαρχία» της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του , η οποία θα επιτρέψει στον βρετανικό θύλακα την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.
«Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την βρετανική υπηκοότητα εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κάτοικοί του ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Γιβραλτάρ είναι μια χερσόνησος 2,5 τετραγωνικών μιλίων στην άκρη της Ισπανίας που ήταν υπό βρετανικό έλεγχο για πάνω από 300 χρόνια. Και η Ισπανία το θέλει πίσω.

Βρετανικές και ολλανδικές δυνάμεις κατέλαβαν το Γιβραλτάρ από την Ισπανία το 1704 κατά τη διάρκεια του Πόλεμου της Ισπανικής Διαδοχής, και η Ισπανία παραχώρησε το Γιβραλτάρ προς τη Βρετανία στη Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, στο τέλος του πολέμου. Το Γιβραλτάρ παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο από τότε, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες της Ισπανίας να το πάρει πίσω.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ, ωστόσο, είναι Βρετανοί πολίτες που κατέχουν βρετανικό διαβατήριο και οι οποίοι πεισματικά δεν θέλουν να είναι μέρος της Ισπανίας.

Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη το 1967, το Γιβραλτάρ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει εξαρτημενο στην Βρετανία. Η επακόλουθη παραχώρηση αυτονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1969 οδήγησε την Ισπανία να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ και να διακόψει κάθε σχέση επικοινωνίας.

Το 1985, λιγο πριν από την προσχώρηση της Ισπανίας στην ΕΕ, ξανάνοιξε τελικά τα σύνορα η Ισπανία.

Το 2002, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν σε δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία θα πρέπει να μοιραστούν την κυριαρχία – και πάλι, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν να παραμείνει υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των Βρετανών.

Με πληροφορίες απο Reuters, Vox, ΑΠΕ/ΜΠΕ