«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην υπόθεση του Brexit, αφού σήμερα τίθεται ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης.
Το νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ επιβεβαίωσε ότι θα φέρει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανική κυβέρνηση, άσχετα από την πιθανότητα να καταθέσει εκ νέου μία πρόταση για τη διεξαγωγή – για δεύτερη φορά σήμερα, μετά την αποτυχία του Σαββάτου – μίας κρίσιμης ψηφοφορίας με ένα καθαρό «ναι ή όχι» για την συμφωνία στην οποία κατέληξε τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.
Ο υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι οι βουλευτές και των δύο σωμάτων θα έχουν μπροστά τους σήμερα «ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η υγεία, η εκπαίδευσης και η εγκληματικότητα».
Ο πρόεδρος της Βουλής έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τη διεξαγωγή μίας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας, εφόσον απέτυχε να γίνει το Σάββατο, και έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να πραγματοποιούνται αέναα ψηφοφορίες πάνω σε προτάσεις με το ίδιο θέμα.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εισαγάγει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωσή του στη Βουλή ακόμη και αύριο, οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν «ναι ή όχι» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών, που να αφορούν την προσθήκη στο νομοσχέδιο για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ακόμη την παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020.
Προς αναζήτηση συμμάχων
Το κόμμα των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογίες για ένα πιο ήπιο Brexit και άλλες που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την συμφωνία του.
Για το σκοπό αυτό αναζητά συμμάχους που θα στηρίξουν τις προτάσεις του, ανάμεσα στους οποίους τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και το DUP, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού.
Μέχρι στιγμής, η ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Τόρις, αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί την πιθανότητα μιας τελωνειακής ένωσης, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα δεχόταν την παράταση της μεταβατικής περιόδου.
Εάν οι τροπολογίες, που τυχόν εγκριθούν, επί του νομοσχεδίου θεωρηθούν από την κυβέρνηση απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει ολοκληρωτικά το νομοσχέδιο και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters