Brexit: Τι είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για τις διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας παραδοσιακός φίλος της Ελλάδας και αυτή τη σχέση θέλουμε να τη διαφυλάξουμε και στο μέλλον» τόνισε, μετά τη συνάντησή στο γραφείο του στην Αθήνα με τον Βρετανό υφυπουργό για το Brexit, λόρδο Μάρτιν Κάλαναν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που διήρκησε περισσότερο μισή ώρα, την πρώτη μετά τον πρόσφατο διορισμό του νέου υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βούληση των δύο χωρών να εξακολουθήσουν να είναι, όπως και στο παρελθόν, στρατηγικοί εταίροι και στο επίπεδο των κρατών μας και των λαών.

Εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με έμφαση της νέες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τη Λευκή Βίβλο, τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε η Μ. Βρετανία, χαρακτηρίζοντας την ως «ιδιαίτερα χρήσιμη για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε ενωμένοι ως 27, σε σχέση με τον κοινό μας στόχο, να βρούμε δηλαδή μια

Σημείωσε πως «αυτό που και οι δύο πλευρές απεύχονται, είναι να μην υπάρχει συμφωνία, ένα no deal Brexit», υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.

Επίσης, ενημέρωσε ότι θα διατυπώσει αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, τις πάγιες ελληνικές θέσεις, «ότι θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, να παραμείνει ένας στρατηγικός εταίρος της ΕΕ» και προσέθεσε πως φεύγει από την ΕΕ, αλλά όχι από την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη ειδικής σχέσης της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, και ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και οι εξωτερικές απειλές.

Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η Ελλάδα δεν θέλει να είναι τιμωρητική η διαδικασία αυτής της διαπραγμάτευσης του Brexit και σημείωσε πως η χώρα μας έχει «δυστυχώς εμπειρία από ασύμμετρες διαπραγματεύσεις». Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, «είναι προφανές ότι δεν μπορεί μια χώρα η οποία φεύγει να έχει τα ίδια ή περισσότερα δικαιώματα από τις χώρες της ΕΕ».

Από τη μεριά του, ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για το Brexit, λόρδος Μάρτιν Κάλαναν δήλωσε χαρούμενος που βρέθηκε στην Αθήνα και επισήμανε πως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε ένα ευρύ πλέγμα ζητημάτων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε πως παρουσίασε στον κ. Κατρούγκαλο τις νέες προτάσεις της χώρας του για το Brexit, τη Λευκή Βίβλο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε εξαιρετική βάση για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία έχει προτείνει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη βάση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου, με έμφαση στην απρόσκοπτη διακίνηση γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπουργοί της ΕΕ όταν συζητήσουν τα θέματα αυτά, θα τα υποδεχθούν θετικά και δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες εάν είναι αναγκαίο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών. Διαμήνυσε μάλιστα πως αυτό πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ