Μπορεί οι Βρετανοί βουλευτές να μην ξέρουν πως ακριβώς θέλουν να γίνει το Brexit, αλλά ξέρουν ότι δεν θέλουν να γίνει τώρα. Γι’ αυτό και (έστω με μια ψήφο διαφορά) ψήφισαν υπέρ της νέας αναβολής του.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Βουλή των Κοινοτήτων έκανε δεκτό σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Η πρόταση εγκρίθηκε στην ψηφοφορία κυριολεκτικά οριακά, με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά. Το επόμενο βήμα είναι να τεθεί, σήμερα (04.04.2019) σε συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit αλλά με την επιλογή η αποχώρηση να γίνει αμέσως μόλις εγκριθεί κάποια συμφωνία για το διαζύγιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτό είπε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
«Το σημαντικό τώρα είναι στην όποια παράταση εξασφαλίσουμε από την ΕΕ, να έχουμε ξεκαθαρίσει απόλυτα πως μόλις εγκρίνουμε τη συμφωνία, θα μπορούμε να την τερματίσουμε», είπε ο Χάμοντ στο βρετανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Άρα το θέμα δεν είναι τόσο η ονομαστική διάρκεια της παράτασης αλλά ο μηχανισμός του τερματισμού της μόλις εγκριθεί η συμφωνία», πρόσθεσε.
Όλα αυτά ενώ η Τερέζα Μέι έχει ρίξει δίχτυα στον αντίπαλό της, ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για να βρουν μια κοινή γραμμή, αλλά μέχρι να το καταφέρει κινδυνεύει να μείνει μόνη της στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, τουλάχιστον 15 στελέχη της κυβέρνηση βρίσκονται στα πρόθυρα παραίτησης εξαιτίας της προσέγγισης αυτής.
Πέντε από τα στελέχη αυτά είναι υπουργοί και δέκα υφυπουργοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Πάρα πολλοί συνάδελφοι βράζουν, πολλοί από εμάς έχουμε φθάσει πλέον στα όριά μας», φέρεται να δήλωσε μέλος της κυβέρνησης της Μέι, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Πηγή: Newsit.gr / Φωτογραφία αρχείου Reuters