Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ταχθεί υπέρ της αποπομπής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ από την εξουσία και έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει τους αντάρτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την προστασία τους από τα χημικά όπλα.
Για τον ηλικίας 61 ετών στρατηγό Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος αποστρατεύεται σήμερα, μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, την οποία έχει ζητήσει κυρίως η συριακή αντιπολίτευση, πρέπει να συνοδεύεται από μια ένοπλη επέμβαση που θα επιτρέψει την ανατροπή του σημερινού συριακού καθεστώτος.
«Για να έχει το συριακό καθεστώς τις υλικές απώλειες που κάποιοι επιδιώκουν, η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν από μόνη της ανεπαρκής», τονίζει ο βρετανός στρατηγός.
Για τον Ντέιβιντ Ρίτσαρντς «πρέπει να είμαστε σε θέση, όπως το κάναμε με επιτυχία στη Λιβύη, να πλήξουμε στόχους στο έδαφος και να καταστρέψουμε την αντιαεροπορική άμυνα του συριακού καθεστώτος».
Ο απερχόμενος αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου στρατού υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής «ζώνης ελέγχου στο έδαφος» και καταστροφής των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Ο στρατηγός Ρίτσαρντς παραδέχθηκε εξάλλου ότι η απουσία διεθνούς συναίνεσης δυσχεραίνει την εξεύρεση στρατιωτικής λύσης.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου πριν αποφασίσει να εξοπλίσει τους αντάρτες.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει στη Συρία, εάν θεωρήσει ότι διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.