Η Βρετανία επανέλαβε σήμερα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από μία βομβιστική επίθεση κατά του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά σκοτώνοντας 224 ανθρώπους.
Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από την αεροπορική καταστροφή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε: «Το Ισλαμικό Κράτος-Σινά ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, το έκανε αμέσως μετά τη συντριβή».
«Εξετάσαμε το σύνολο των πληροφοριών, περιλαμβανομένης αυτής της ανάληψης ευθύνης, αλλά φυσικά μαζί με πλήθος άλλων πληροφοριών, και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελεί σημαντική πιθανότητα», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα νέας έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης μετά την χθεσινή απόφαση του Λονδίνου να διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στο Σαρμ Ελ -Σέιχ και τη Βρετανία.
Ο Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές για τη λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον επαναπατρισμό των χιλιάδων βρετανών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει «νέες πληροφορίες» που υποστηρίζουν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.
Στο Δουβλίνο, η ιρλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία συμμετέχει στις επίσημες έρευνες για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, απαγόρευσε τις πτήσεις των ιρλανδικών αεροσκαφών προς και από τη χερσόνησο του Σινά, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου επάνω από τη χερσόνησο.
Στη Μόσχα, μέλος της ρωσικής Ανω Βουλής , ο Κονσταντίν Κοζατσόφ, επέκρινε τη βρετανική απόφαση λέγοντας ότι αντανακλά την αντίθεση του Λονδίνου στις ρωσικές ενέργειες στη Συρία. «Υπάρχει γεωπολιτική αντίθεση στις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία», είπε.