Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει δημόσια έρευνα για το θάνατο του πρώην κατασκόπου της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος μετά τη δηλητηρίασή του, το 2006 στο Λονδίνο, είχε κατηγορήσει από τη νεκρική κλίνη του τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε το φόνο του.
Πέρυσι η βρετανική κυβέρνηση είχε απορρίψει αίτημα να διεξαγάγει έρευνα για το φόνο του Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε αφού ήπιε τσάι δηλητηριασμένο μ’ ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο στο Millenium Hotel, ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν σε βάρος της κατηγορίες ότι θέλει να κατευνάσει το Κρεμλίνο, το οποίο ανέκαθεν αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμιξη στο φόνο.
Αυτή η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ανατρέπεται τώρα, καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ηγείται των εκκλήσεων για επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων στενών συμμάχων του Πούτιν, μετά την κατάρριψη ενός επιβατικού μαλαισιανού αεροπλάνου την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία.
«‘Έχουν περάσει περισσότερο από επτά χρόνια από το θάνατο του Αλεξάντρ Λιτβινένκο και έχω πολλές ελπίδες ότι αυτή η έρευνα θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στη χήρα του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά το θάνατο του 43χρονου πρώην πράκτορα της Ρωσίας και επικριτή του Κρεμλίνου, στον οποίο είχε χορηγηθεί βρετανική υπηκοότητα. Απεβίωσε ημέρες μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο-210, αφού προηγουμένως κατηγόρησε τον Πούτιν για τη δολοφονία του.
Η έρευνα είναι πιθανόν να επιδεινώσει περαιτέρω τις βρετανο-ρωσικές σχέσεις, καθώς θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να είναι η Ρωσία αναμιγμένη στη δολοφονία, μια κατηγορία που ένας ανώτερος δικαστής είπε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία την στηρίζουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι ο Μπερεζόφσκι περίπτωση Λιτβινένκο;
Αποκαλύπτεται ο δολοφόνος του Λιτβινένκο