Βρετανία – Εκλογές:Έκλεισαν οι κάλπες – Η ώρα της κρίσης

Με τις πληγές από τα δύο πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα (στο Μάντσεστερ στις 22.05.2017, κατά την διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκράντε και στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, 03.06.2017) να είναι ακόμη… νωπές, οι περίπου 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν από το πρωί της Πέμπτης, 08.06.2017 στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές.

Εκλογές που προκήρυξε αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, οι οποία θέλει να αποφύγει ένα ιστορικό… πατατράκ. Και το λέμε αυτό διότι όταν ανακοίνωσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είχε δημοσκοπικό προβάδισμα της τάξης των 26 μονάδων και απόλυτο στόχο τη νίκη με αυτοδυναμία, ούτως ώστε να πάει «δυνατή» στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παρόλα αυτά, αποδείχθηκε… σκληρό καρύδι, μείωσε τη διαφορά και μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls όλα δείχνουν πως η Βρετανία κάθε άλλο παρά αποκτά (πολιτική) ηρεμία!

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ live blog του newsit.gr

00:44 Όλα ρευστά!
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αποτέλεσμα για 78 έδρες είναι εξαιρετικά ρευστό! Είναι τέτοιος ο αριθμός που εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πως όλα μπορούν να ανατραπούν, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Άλλωστε επαναλαμβάνουμε: Τα αποτελέσματα που έχουμε αναφέρει είναι η πρώτη πρόβλεψη των exit polls.

00:42 Θέμα χρόνου το πρώτο αποτέλεσμα!
Το Νότιο Σάντερλαντ (που αναμένονταν να δώσει το πρώτο αποτέλεσμα) δίνει μάχη με το Νιουκάστλ για το ποιος θα βγάλει πρώτος… λευκό καπνό. Από το Νιουκάστλ αναφέρουν πως ίσως εντός λεπτών θα δώσουν το αποτέλεσμά τους!

00:24 Εάν επαληθευτεί… πανωλεθρία!

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που βασίζονται στο exit poll που μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Οι Τόρις εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζει 266 έδρες , ενισχύοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ipsos/MORI.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

00:22 Τα ερωτήματα που εγείρονται αν επαληθευτεί το exit poll!

Τα μεταφέρει ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Ross Hawkins: 1 – Η ηγεσία των Συντηριτικών 2 – Είναι πιθανή μια συνεργασία της Αριστεράς; 3 – Νέες εκλογές 4 – Πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση για το Brexit 00:08 Άνοδος Κόρμπιν! Τα exit polls «δείχνουν» πως οι Εργατικοί θα λάβουν 266 έδρες, δηλαδή 34 περισσότερες από όσες ήδη έχουν.

00:07 Στραβοκαταπίνει η Μέι! Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, τα exit polls δείχνουν πως οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι θα είναι μεν το πρώτο κόμμα, ωστόσο αναμένεται να χάσει 17 έδρες, με πρόβλεψη στις 314! 00:04 Έκλεισαν οι κάλπες!

22:56 Τα πρώτα αποτελέσματα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρώτα exit polls θα ανακοινωθούν από την Ipson Mori για το BBC και το Sky News τη στιγμή ακριβώς που θα κλείσουν οι κάλπες για το κοινό. Δηλαδή τα μεσάνυχτα (σ.σ. ώρα Ελλάδας).

—> Περίπου την ίδια ώρα αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες του Σάντερλαντ, ενώ στις 03:00 τα ξημερώματα αναμένεται το πρώτο αποτέλεσμα – κλειδί που ίσως κρίνει πολλά. Θα έρθει από την περιφέρεια Νούνιτον, όπου οι Συντηρητικοί είχαν επικρατήσει στις εκλογές του 2015.
—> Περίπου στις 04:30 (σ.σ. πάντα σε ώρες Ελλάδας) θα έχει φτάσει η ώρα της κρίσης για τον Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο ηγέτης των Εργατικών θα ανακαλύψει εάν η αφοσιωμένη περιφέρεια του Ίσλινγκτον Νορθ (στην οποία και εκλέγεται από το 1983) θα του δείξει… πίστ, αλλά και το εάν το κόμμα του κατάφερε να κρατήσει την κρίσιμη έδρα του Ίνις Μον στην Ουαλία.
—> Περίπουυ στις 05:00 αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά ακόμη αποτελέσματα και κάπως έτσι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει… οριστικά.
—> Στις 06:30 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις περιφέρειες του Σαουθάμπτον Τεστ, και του Λοντις Νορθ Γουέστ. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα κρίσιμες περιφέρειες για τους Εργατικούς.

19:54 Έπεσε στην παγίδα της η Μέι! «Όμως εγώ τις αποτόλμησα» είχε πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για την απόφασή της (18 Απριλίου) να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Τότε οι σφυγμομετρήσεις της έδιναν ένα άνετο προβάδισμα 26 μονάδων από τους Εργατικούς.
Τελευταία όμως οι Εργατικοί μπόρεσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη διαφορά, μόλις 6 μονάδες ή και ακόμα λιγότερες σύμφωνα με ορισμένες σφυγμομετρήσεις.

Έτσι, ορισμένοι Γάλλοι αναλυτές, όπως οι της εφημερίδας Λε Μοντ, θεωρούν ότι τελικά «η Τερέζα Μέι παγιδεύτηκε μόνη της».
Τον Απρίλιο, όταν αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ξεκίνησε την εκλογική μάχη, είχε θεωρηθεί ότι ήταν η πλέον ευνοϊκή στιγμή. «Ότι είχε μπροστά της μια οδό ταχείας κυκλοφορίας για μια σημαντική πλειοψηφία».

Σήμερα 7 εβδομάδες αργότερα, η «θριαμβευτική πορεία έχει μετατραπεί σε αγωνιώδη μάχη», λέει η Μοντ, το δε αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες σήμερα, δεν αποκλείεται να είναι «δυσάρεστο έως επικίνδυνο» για την πρωθυπουργό σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.

«Θρίαμβος ή βαριά ήττα για την Τερέζα Μέι»; Θέτει το ερώτημα η «Λιμπερασιόν», που εκτιμά ότι μπορεί οι σφυγμομετρήσεις να μη προβλέπουν νίκη για τους Εργατικούς, οι Τόρις όμως κινδυνεύουν να μην πετύχουν την πλατιά πλειοψηφία που περίμεναν για το Κοινοβούλιο.
Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν μεν, αλλά λιγότερες από 80 έδρες, πράγμα που δεν θα τους επιτρέψει να καλυτερεύσουν τη θέση τους, η Τερέζα Μέι βγαίνει αποδυναμωμένη.

«Ορισμένοι λύκοι που ονειρεύονται το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ όπως ο Μπόρις Τζόνσον, θα ακονίσουν τους κυνόδοντές τους» λέει η Λιμπερασιόν, που όμως εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι «είναι ικανή να τους κρατήσει σε απόσταση» .
Υπάρχει και η άλλη περίπτωση που οι Βρετανοί ονομάζουν «hung Parliament», κατά την οποία κανένα κόμμα δεν αποκτά αυτοδυναμία. Είναι η περίπτωση που έχει ζήσει η Μ. Βρετανία το 2010.

Σε αυτήν την περίπτωση η Τ. Μέι θα μπορούσε να φτιάξει κυβέρνηση με τους «Unionists » της Β. Ιρλανδίας.
«Το κύρος της πρωθυπουργού όμως θα αμφισβητηθεί σε μεγάλο βαθμό και θα αντιμετωπίσει μεγάλη κριτική για τα λάθη της και τις αδέξιες επιλογές της κατά την εκλογική της εκστρατεία (…) οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα μετατραπούν σε μια ξινή ιστορία για την Μέι που θα βρεθεί στην τανάλια αυτών που επιθυμούν ένα σκληρό Brexit και αυτών που το επιθυμούν χαλαρό» λέει η Λιμπερασιόν.

Η ψήφος των νέων θεωρείται ως «η άγνωστη παράμετρος» της σημερινής ψηφοφορίας και όμως θεωρείται αποφασιστική.
Ο γαλλικός τύπος μιλάει για «Κορμπι-μανία» στους νέους έως 25 ετών. Εφ’ όσον οι ηλικίας 18-25 ετών ψηφοφόροι κινητοποιηθούν και ψηφίσουν σαρωτικά τους Εργατικούς, οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν την μικρή πλειοψηφία τους των 5 εδρών, υποστηρίζει το περιοδικό «Λε Πουέν».
Η Τερέζα Μέι έχει αρνηθεί να θεωρήσει την εκλογή αυτή ως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit άλλα κόμματα όμως, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (8%) το βλέπουν διαφορετικά και θα ήθελαν να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές «το διακύβευμα της σημερινής εκλογής» έχει κυρίως πολιτικό και λιγότερο οικονομικό χαρακτήρα, όπως εξηγεί ο Νικόλα Ντόζ του ραδιοφώνου BFM.

Από την μια πλευρά είναι η Σκωτία που έχει τοποθετηθεί ισχυρά υπέρ της Ευρώπης, από την άλλη είναι η Ιρλανδία, που μετά από δέκα χρόνια ειρήνης ανάμεσα στο Βόρειο και Νότιο τμήμα της, οι σχέσεις ανάμεσα στους «Unionists » και τους νότιο-Ιρλανδούς που είναι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας «Soveregnists» έφθασαν σε εκρηκτικό σημείο, με δεδομένο ότι μετά το Brexit θα πρέπει να επανέλθει το σύνορο ανάμεσα στο βορρά και το νότο του νησιού.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Μ. Βρετανία δεν έχει πετύχει παρά μια αδύναμη ανάπτυξη της τάξεως του 2%.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ live blog του newsit.gr