Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διέταξε χθες Δευτέρα να οργανωθούν «οι προσήκοντες εορτασμοί» για την 55η επέτειο του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964, με το οποίο κατέλαβε την εξουσία μια στρατιωτική δικτατορία που κράτησε 21 χρόνια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
«Ο πρόεδρός μας διέταξε το υπουργείο Αμύνης να οργανώσει τους προσήκοντες εορτασμούς για την 31η Μαρτίου 1964», δήλωσε ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου.
Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εορτασμοί, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας απάντησε: «αυτό θα το επιλέξουν οι διοικητές στους στρατώνες τους, στο πλαίσιο που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν».
Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, η κυβέρνηση του οποίου συμπεριλαμβάνει οκτώ απόστρατους αξιωματικούς επί συνόλου 22 υπουργών, δηλώνει ανοικτά θαυμαστής της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας.
«Ο πρόεδρος δεν θεωρεί ότι την 31η Μαρτίου 1964 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα», είπε ο εκπρόσωπός του. «Θεωρεί ότι η κοινωνία, ενωμένη, διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα», κατάφερε εκείνη την ημέρα με μια κοινή προσπάθεια «πολιτών και στρατιωτικών», να «ανακτήσει τη χώρα, να την ξαναβάλει στον σωστό δρόμο», συνέχισε. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, «σήμερα θα είχαμε εδώ ένα είδος κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλό για κανέναν», συμπλήρωσε.
Υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου έχει επίσης επαινέσει, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, αρκετές άλλες λατινοαμερικάνικες στρατιωτικές χούντες περασμένων δεκαετιών, όπως αυτές του παραγουανού Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989), ή του χιλιανού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Τον Ιούνιο του 2016, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Jovem Pan πως θεωρεί ότι «το λάθος της δικτατορίας ήταν πως βασάνιζε χωρίς να σκοτώνει».
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κάτω Βουλής της Βραζιλίας που ενέκρινε, τον Απρίλιο του 2016, την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ (άλλοτε αντάρτισσας, που είχε βασανιστεί επί στρατιωτικής δικτατορίας), ο Μπολσονάρου αφιέρωσε την ψήφο του στον συνταγματάρχη που ήταν επικεφαλής της ασφάλειας επί χούντας, ενός ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον έξι θανάτους ανθρώπων κατά τη διάρκεια των βασανισμών τους: «Στη μνήμη του συνταγματάρχη Κάρλους Αλμπέρτου Μπριλιάντσι Ούστρα, του τρόμου της Ρουσέφ (…), ψηφίζω ναι!».
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία διαπράχθηκαν τουλάχιστον 434 δολοφονίες, ενώ υπήρξαν χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμοί αντιφρονούντων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters