Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής προς τη Βουλγαρία, χώρα με χερσαία σύνορα μήκους 260 χιλιομέτρων με την Τουρκία.
Ο βουλγαρικός στρατός, ο οποίος μέχρι σήμερα περιορίζεται σε έναν επιμελητειακό ρόλο στα βουλγαρικά σύνορα, θα μπορεί να περιπολεί στο πλευρό της αστυνομίας, σύμφωνα με νέο νόμο που υιοθετήθηκε με πλειοψηφία 156 επί 240 ψήφων.
Συγκεκριμένα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε -σε πρώτη ανάγνωση- υπέρ της τροποποίησης του Νόμου που αφορά την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στην προστασία των συνόρων.
Οι τροποποιήσεις αυτές διευρύνουν το πεδίο των ειρηνευτικών δράσεων ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να συμμετέχουν και στην προστασία των εθνικών συνόρων.
Ο τρόπος χρηματοδότησης και άλλοι πόροι αναγκαίοι για την υλοποίηση αυτής της νέας αρμοδιότητας θα καθοριστούν με κυβερνητική πράξη.
Οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, αναφέρουν ότι ο Υπουργός Άμυνας θα καθορίσει τους κανόνες για τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων.
Τις αλλαγές στο νόμο για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις πρότεινε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος GERV Βαλεντίν Ράντεφ μαζί με μια ομάδα άλλων βουλευτών.
Στους λόγους για τους οποίους ζήτησαν να γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις, οι Βούλγαροι βουλευτές αναφέρουν ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένη μεταναστευτική πίεση λόγω των διεθνών συνθηκών. Όπως τονίζεται, το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση, αλλά χρειάζεται στήριξη από όλους τους άλλους κρατικούς θεσμούς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις -υπογραμμίζεται- έχουν το προσωπικό και τους πόρους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κοινές αποστολές για την προστασία των συνόρων.
Η Βουλγαρία έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 αστυνομικών στα σύνορά της με την Τουρκία, όπου υπάρχει φράκτης μήκους 30 χιλιομέτρων. Οπως στη Σλοβενία και την Αυστρία, ο στρατός θα μπορεί στο εξής να συνδράμει τους αστυνομικούς, σύμφωνα με το κείμενο που θα αποτελέσει αντικείμενο δεύτερης ανάγνωσης.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τον περασμένο χρόνο μέσω της Βουλγαρίας προς την δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η Σόφια φοβάται ότι τμήμα του κυρίως κύματος που περνά σήμερα μέσω της Ελλάδας, θα μετακινηθεί προς το έδαφός της (μέσω χερσαίων δρόμων από την Τουρκία) εξαιτίας της αύξησης των ελέγχων στο Αιγαίο.