Βόρεια Μακεδονία και Σερβία μπαίνουν «στο παιχνίδι» πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τόμισλαβ Ντόντσεφ, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό bTV, αποσπάσματα της οποίας αναμετέδωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

«Δύο βαλκανικές χώρες – η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία – εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, επί της αρχής, για συμμετοχή στο πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Ντόντσεφ, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο της διασικασίας επιλογής στρατηγικού επενδυτή για το έργο, το οποίο συνέταξε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Η διαδικασία, που προβλέπει την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αιτήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, δεσμευτικών προσφορών και διαπραγματεύσεων, θα ανακοινωθεί επισήμως στο τέλος του τρέχοντος μήνα, τόνισε ο κ. Ντόντσεφ.

Τον περασμένο Ιούνιο, το βουλγαρικό κοινοβούλιο, ανέθεσε στον υπουργό Ενέργειας να αναζητήσει πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές που επιθυμούν να κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από διεθνή διαιτησία, η Βουλγαρία κατέβαλε 601,6 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στην «Atomstroyexport» για τον εξοπλισμό του μελλοντικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που κατασκεύαζε η ρωσική εταιρεία για το έργο. Ο εξοπλισμός αποθηκεύτηκε στον χώρο που έχει οριστεί για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Το 2008, η τότε βουλγαρική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, έθεσε εκ νέου στη γραμμή εκκίνησης το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη, έπειτα από μια μακρά παύση και προσέλαβε τη ρωσική εταιρεία «Atomstroyexport» για να κατασκευάσει δύο αντιδραστήρες για τον πυρηνικό σταθμό.

Ωστόσο, μετά την άσχημη πρόοδο του έργου, η Βουλγαρία το εγκατέλειψε με απόφαση του κοινοβουλίου το 2013, επικαλούμενη τεράστιο κατασκευαστικό κόστος και ασαφείς προοπτικές για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το εργοστάσιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ