Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολούθησε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και διέταξε την αναβάθμιση της ικανότητας πυρηνικής επίθεσης, μέσω της διεξαγωγής περισσότερων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δοκιμαστική εκτόξευση αναφέρεται η είδηση του πρακτορείου, αλλά εκτιμάται ότι πρόκειται για τη χθεσινή εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, που εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας και τελικά κατέπεσαν στη θάλασσα.
Νωρίτερα χθες:
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης σήμερα το πρωί.
Οι πύραυλοι είχαν στόχευση εκτόξευσης προς τη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσης ότι ακυρώνει όλες τις συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών που έχει υπογράψει με τη Σεούλ, ενώ θα προχωρήσει και στη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Νότιας Κορέας, που έχουν απομείνει στα εδάφη της.
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλο αριθμό πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης με κεντρική επιδίωξη την ανάπτυξη βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.
Οι πύραυλοι που εκτοξέυτηκαν σήμερα ήταν βασισμένοι στους πυραύλους σοβιετικής προέλευσης τύπου Scud, ενώ εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την πόλη Wonsan, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.
Η Ιαπωνία που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Rodong μακράς ακτίνας δράσης που εξελίσσει η Βόρεια Κορέα, διαμαρτυρήθηκε στην πρεσβεία που διατηρεί η Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, Kyodo.
Η εκτόξευση πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα παρατηρείται συχνά σε περιόδους έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς θεωρεί ως άμεση απειλή στην εθνική της ασφάλεια, τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, την περίοδο αυτή.
Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί στρατιωτικά οχήματα-φορείς, κινεζικής προέλευσης σε συστήματα αυτοκινούμενου πυροβολικού που παρουσίασε πριν από πέντε ημέρες, σύμφωνα με φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του, το Ρόιτερς.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική των δυσκολιών εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ κατά της αναφερόμενης χώρας.
Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (Multiple Launch Rocket System-MLRS) που παρουσίασε η Βόρεια Κορέα, είναι ενδεχόμενο να έχει ακτίνα δράσης που είναι μεγαλύτερη από αυτές των αντίστοιχων οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν τόσο η Νότια Κορέα, όσο και οι ΗΠΑ.
Το όχημα κίνησης που παρουσιάστηκε με το αναφερόμενο οπλικό σύστημα είναι τύπου HOWO της κινεζικής Sinotruk, ενώ διάφορες παραλλαγές του χρησιμοποιούνται στα ορυχεία, αλλά και στην κατασκευή έργων υποδομής, από τη Βόρεια Κορέα.
Τα οπλικά συστήματα MLRS είναι φορείς πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, που βάλλονται ταυτόχρονα κατά του στόχου, προσφέροντας κάλυψη πεδίου μάχης, στις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγει το Πεζικό.
Η “τυφλή εφαρμογή” των κυρώσεων και η άσκηση διεθνούς πίεσης στη Βόρεια Κορέα είναι επιπόλαιες πράξεις, σχολίασε χθες ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών, μετά την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Η εξέλιξη αυτή, ακολούθησε την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο, αλλά και την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης ακτίνας δράσης, στις αρχές Φεβρουαρίου.
“Η τελική διευθέτηση του προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο, απαιτεί συλλογικές ενέργειες, αλλά και το σωστό φάρμακο για την αρρώστια,” δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι.
“Η τυφλή εφαρμογή των κυρώσεων και η άσκηση διαρκούς πίεσης δεν συνιστά υπεύθυνη αντιμετώπιση για το μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου,” τόνισε.
Τα σχόλια του Κινέζου ΥΠΕΞ έγιναν στη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και του στρατού των ΗΠΑ, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί άμεση απειλή για την ασφάλειά της.
Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, αλλά φέτος έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία μετά την ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή, από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως “κινήσεις πυρηνικού πολέμου,” απειλώντας ότι θ’ απαντήσει με γενική αντεπίθεση.
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις αυτές, είχαν ως άμεση συνέπεια την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για περαιτέρω σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Η απομονωμένη διεθνώς Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, ακόμη και από τον παραδοσιακό σύμμαχό της, την Κίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με την άποψή του- οι κλιμακούμενες απειλές από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.
Η κοινή στρατιωτική διοίκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα για το “μη προκλητικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής άσκησης,” με τη συμμετοχή 17.000 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 300.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, δηλώνει ότι δεν έχει εντοπίσει “ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα” από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, τόνισε ότι ο στρατός και ο λαός της χώρας “θα εκπληρώσουν τη μεγαλύτερη επιθυμία του κορεατικού έθνους με έναν ιερό πόλεμο για τη δικαιοσύνη και την επανένωση,” σε αντίδραση της οποιασδήποτε επίθεσης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
Ωστόσο, η εκτόξευση πολεμικών απειλών είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα όταν πραγματοποιούνται ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, τις οποίες και βλέπει ως προετοιμασίες για πόλεμο εναντίον της.
Παράλληλα, Σεούλ και Ουάσιγκτον άρχισαν την περασμένη Παρασκευή συνομιλίες για την ανάπτυξη στο έδαφος της Νότιας Κορέας του σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας περιοχής (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense)