Η ενισχυμένη δραστηριότητα στο Αφγανιστάν έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί το αίτημα των Ταλιμπάν για άμεσες συνομιλίες ιδιαίτερα σημαντικό, με την ελπίδα να επέλθει ένα τέλος σε ό, τι είναι πλέον η μακρύτερη στρατιωτική εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων.
Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Κατάρ, όπου η ισλαμική εξέγερση διατηρεί ένα ανεπίσημο γραφείο, δήλωσε στο The Associated Press ότι οι Ταλιμπάν ήθελαν άμεσες συνομιλίες και ήταν έτοιμοι να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις καθώς και να διασκεδάσουν τυχόν εκκρεμείς ανησυχίες που ενδέχεται να έχουν οι ΗΠΑ, ωστόσο κανένα επίσημο αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων δεν έχει έρθει από την Ουάσινγκτον.
Οι Ταλιμπάν αρνούνται εδώ και καιρό άμεσες συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, ζητώντας αντ ‘αυτού να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ. Οι Ταλιμπάν διατήρησαν τη θέση τους παρά τη μονομερή επέκταση της εκεχειρίας του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι τον περασμένο μήνα, ελπίζοντας να τους ενθαρρύνει να έρθουν σε διαπραγματεύσεις. Όταν οι Ταλιμπάν συνέχισαν να επιτίθενται, ο Γκάνι διέταξε τις κυβερνητικές δυνάμεις να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το μήνα αυτό.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump δήλωσαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ θα είναι ανοικτές σε απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της οργάνωσης και της αφγανικής κυβέρνησης για να τερματίσουν 17 χρόνια πολέμου. Είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν παραμένουν ο στόχος της οποιασδήποτε δέσμευσης με τους αντάρτες.
Αυτό σηματοδοτεί μια τακτική μετατόπιση από την κυβέρνηση, η οποία προηγουμένως φάνηκε πρόθυμη να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν, αν και στις εν λόγω συνομιλίες συμμετείχε και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Οι αξιωματούχοι δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ζητούν ανωνυμία.
Η άνευ προηγουμένου τριήμερη κατάπαυση του πυρός από τις δύο πλευρές προσέφερε μια σπάνια στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ταλιμπάν αγκάλιαζαν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.