Βομβαρδιστικά Su-24 πουλά η Ρωσία στην Αργεντινή;

Βομβαρδιστικά Su-24 σκοπεύει να πουλήσει η Ρωσία στην Αργεντινή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Ασχέτως πόσο σοβαρά είναι τα δημοσιεύματα, φαίνεται πως το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχει λάβει στα σοβαρά την απειλή και ήδη εξετάζει τρόπους υπεράσπισης των νησιών Φώκλαντ από ενδεχόμενη επίθεση με αεροσκάφη του τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αργεντινή σκέφτεται να αποκτήσει 12 βομβαρδιστικά-αεροσκάφη κρούσης Sukhoi Su-24, με τη μέθοδο του κλήρινγκ, ανταλλάσοντάς με τρόφιμα. Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν την ένταξη σε υπηρεσία των δύο νέων βρετανικών αεροπλανοφόρων της κλάσης Queen Elizabeth.

Αν αυτό συμβεί πραγματικά, οι Βρετανοί θα έχουν όντως πρόβλημα στα Φώκλαντ, καθώς τα Su-24 είναι αεροσκάφη, παλαιά μεν, σχεδιασμένα ειδικά για αποστολές κρούσης, δε. Εφοδιασμένα με δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων μπορούν να επιχειρήσουν στα Φώκλαντ, χωρίς την ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού, μεταφέροντας πολεμικό φορτίο μέχρι 3.000 κιλά. Μπορούν ακόμα να βάλλουν τον ρωσικό πύραυλο αέρος-επιφανείας Kh-31A (AS-17 Krypton), ο οποίος θα αποτελούσε τεράστιου μεγέθους απειλή για τα βρετανικά πλοία.

Η Βρετανία διατηρεί στα Φώκλαντ ένα σμήνος τεσσάρων Eurofighter Typhoon, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα των νησιών βασίζεται σε συστήματα Rapier. Στα νησιά σταθμεύουν, συνολικά, 1.200 Βρετανοί στρατιωτικοί. Το βρετανικό ναυτικό αποστέλλει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πλοία του εκεί, σε αποστολή επίδειξης σημαίας.

Η Αργεντινή, αν και ηττήθηκε στον βραχύ πόλεμο του 1982, από τους Βρετανούς, δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί τα νησιά, αν και ουσιαστικά δεν τα κατείχε ποτέ. Η αεροπορία της Αργεντινής βασιζόταν τότε σε αεροσκάφη Dassault Mirage IIIEA, IAI Dagger, McDonnell Douglas A-4 Skyhawk.

Η Αργεντινή προσπάθησε να ανανεώσει το αεροπορικό της υλικό, προμηθευόμενη αεροσκάφη Mirage F1s, IAI Kfirs, Chengdu Aircraft Corporation FC-1/JF-17 και Saab Gripen E/F. Δεν το κατόρθωσε όμως, τόσο λόγω των οικονιμικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όσο και λόγω βρετανικών πιέσεων προς την Σουηδία, όσον αφορά το Gripen. Έτσι η λύση απόκτησης των Su-24, χωρίς χρήματα, φαντάζει ιδανική.

Πηγή: Janes
Απόδοση – επιμέλεια: On Alert