Την βόμβα της ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής και μάλιστα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ζάεφ αναδεικνύει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το ξένο δίκτυο, η εξέλιξη στην κάλπη της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι καταλυτική για την δημιουργία συνθηκών περαιτέρω σταθερότητας την ώρα που το φάντασμα του «Ψυχρού Πολέμου» πλανάται πάνω από τη βαλκανική χερσόνησο.
«Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που δημιουργεί ρίξεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και η επίλυση της διαμάχης (των Σκοπίων με την Ελλάδα) θα είναι μια σπάνια νίκη σε μια ευμετάβλητη περιοχή, όπου τα έθνη εξακολουθούν να αγωνίζονται να διορθώσουν τους δεσμούς που πηγαίνουν πίσω στις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Η Ελλάδα συμφώνησε να άρει το βέτο της για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο.
Η Ρωσία, ισχυρός αντίπαλος της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θέλει να την αποτρέψει και προσπαθεί να μπερδευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση στα Σκόπια. Η Μόσχα υποστηρίζει την τοπική εθνικιστική αντιπολίτευση, η οποία κυβερνούσε για μια δεκαετία. Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των πιο θερμών σχέσεων με τη Μόσχα, απέλασε δύο Ρώσους απεσταλμένους, αφού τους κατηγόρησε ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συμφωνία.
Ρωσικός… δάκτυλος στο δημοψήφισμα στα Σκόπια;
“Η Ρωσία δήλωσε δημοσίως ότι είναι ενάντια στη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έτσι θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία”, δήλωσε ο Μπουζάρ Οσμάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ που είναι αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ. “Περιμένω ένα crescendo της επιρροής τους εδώ καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα του δημοψηφίσματος”, είπε στο Bloomberg.
Σκόπια ώρα μηδέν – Ο Ζάεφ πέτυχε «όλα όσα ευχόταν»
«Υπήρξε εσωτερική αντιπαράθεση για τη συμφωνία που θα τερματίσει τη διαφωνία ονόματος τόσο στη Δημοκρατία της Μακεδονίας όσο και στην Ελλάδα, με φατρίες και στις δύο χώρες που ισχυριζόνται ότι αποδίδονται πάρα πολλά. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους στη βόρεια ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία αυτό το μήνα.
Η συμφωνία απορρίπτεται επίσης από τον εταίρο του συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όμως, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους, ο Τσίπρας και οι σύμμαχοί του επιθυμούν να χτίσουν πάνω σε ένα καλοκαίρι που είδε επίσης την Ελλάδα να βγαίνει τελικά από τη διεθνή δέσμη μέτρων διάσωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά το Bloomberg.