Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να φτιάξει κέντρο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων στη Σομαλία

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σομαλία για τη δημιουργία ενός κέντρου δοκιμών πυραύλων και διαστημικών πυραύλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Άγκυρας απαιτεί δοκιμές μεγάλου βεληνεκούς και η τοποθεσία της Σομαλίας στο ανατολικό άκρο της Αφρικής είναι ιδανική για βολές προς τον Ινδικό Ωκεανό, λένε οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Επίσης, η τοποθεσία της χώρας κοντά στην γραμμή του ισημερινού την καθιστά κατάλληλη για ένα διαστημικό κέντρο, καθώς οι δοκιμές από εκεί μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της εμβέλειας και της αποτελεσματικότητας των διαστημικών πυραύλων.

Η Τουρκία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να γίνει μέρος της «διαστημικής κούρσας» των μεγάλων δυνάμεων και σχεδιάζει εδώ και χρόνια να έχει τον δικό της διαστημικό πύραυλο. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι η Σομαλία θα συμφωνήσει με το αίτημα της Άγκυρας.

Στις αρχές Ιουλίου, η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Turksat 6A με πύραυλο της SpaceX.

Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την εμβέλεια του Tayfun

Η Τουρκία θέλει να αυξήσει την εμβέλεια των εγχώρια κατασκευασμένων βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, από περίπου 560 χιλιόμετρα, όπως έχει δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2022. Το Bloomberg υποστηρίζει ότι μια τοποθεσία εκτόξευσης στη Σομαλία θα μειώσει τον κίνδυνο πτώσης συντριμμιών σε κατοικημένες περιοχές και άλλες χώρες.

Οι δοκιμές πυραύλων πραγματοποιούνται επί του παρόντος στο Κέντρο Δοκιμών της Τουρκίας στη Σινώπη. Ωστόσο, δοκιμές συστημάτων που ακολουθούν παραβολική τροχιά και έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές, όπως ο Tayfun πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Rize ή στην πόλη Igneada στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Roketsan εργάζεται σε διαφορετικές διαμορφώσεις του συγκεκριμένου βαλλιστικού πυραύλου, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσει τον βαλλιστικό πύραυλο CENK που θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές. Έτσι, απαιτούνται μεγαλύτερες περιοχές δοκιμών.

Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες ξένες δυνάμεις που ενισχύουν τους δεσμούς με τη Σομαλία, επεκτείνοντας την επιρροή της μέσω αμυντικής συνεργασίας και έργων υποδομής και έχει σχέδια για εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2017 και στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου βρίσκεται η μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, όπου εκπαιδεύονται στρατιωτικές δυνάμεις της Σομαλίας. Με το νέο προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο, η ανάπτυξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Σομαλία για περίοδο δύο ετών θα γίνει σε περιοχές που θα καθοριστούν από κοινού από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Φωτογραφία αρχείου