BBC: Οι τουρκικές επιθέσεις στη Συρία έχουν αφήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς νερό

Συρία - Τουρκία

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία, που πλήττεται από ξηρασία, έχουν διακόψει την πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του BBC, την οποία δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2024 σε κοιτάσματα πετρελαίου, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) που ελέγχεται από τους Κούρδους, σύμφωνα με τα στοιχεία του BBC.

Οι επιθέσεις επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, η οποία ταλαιπωρείται από έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο και τέσσερα χρόνια ακραίας ξηρασίας.

Οι επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισαν το ρεύμα στον κεντρικό σταθμό ύδρευσης της περιοχής, στο Αλούκ, και έκτοτε δεν λειτουργεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τις «πηγές εισοδήματος και τις δυνατότητες» των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες. Η AANES έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Τουρκία ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την ύπαρξη του λαού μας».

Δεν υπάρχει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες όλων

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην επαρχία Χασάκε, που κάποτε έπαιρναν το νερό τους από το Αλούκ, πλέον βασίζονται σε παραδόσεις νερού από φορτηγά.

Εκατοντάδες παραδόσεις πραγματοποιούνται με βυτιοφόρα κάθε μέρα, αλλά δεν είναι αρκετές για όλους.

Στην πόλη Χασάκε, το BBC αναφέρει ότι είδε ανθρώπους να περιμένουν τα βυτιοφόρα, παρακαλώντας τους οδηγούς να τους δώσουν νερό και απειλώντας τους. «Το νερό είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό εδώ», είπε ο Ahmad al-Ahmed, ένας οδηγός φορτηγού.

«Πολίτες ή μη στρατιωτικές υποδομές δεν ήταν μεταξύ των στόχων μας και δεν ήταν ποτέ», ανέφερε η Τουρκία σε δήλωσή της στο BBC.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν είπε ότι όλες οι «υποδομές και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις» που ανήκουν στο PKK και το YPG – ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία – ήταν «νόμιμοι στόχοι» για τον τουρκικό στρατό.

«Έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Από το 2020, μια ακραία ξηρασία έχει καλύψει τη βορειοανατολική Συρία και τμήματα του Ιράκ.

Ο ποταμός Khabour κάποτε τροφοδοτούσε τη Χασάκε με νερό, αλλά τα επίπεδα έπεσαν πολύ χαμηλά και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να στραφούν στον σταθμό νερού του Αλούκ.

Όμως το 2019, η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής Ρας Αλ-Αΐν, όπου βρίσκεται το Αλούκ, με στόχο να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» για να προστατεύσει τα συνορά της από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δύο χρόνια μετά, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες για επαναλαμβανόμενη διακοπή της παροχής νερού από το Αλούκ στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι η παροχή νερού είχε διακοπεί τουλάχιστον 19 φορές.

Και τον Φεβρουάριο του 2024, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Οκτωβρίου 2023 σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, επειδή στέρησαν από τους αμάχους την πρόσβαση στο νερό.

Ο Πάτρικ Κρόκερ, διεθνής ποινικός δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι «οι ενδείξεις ότι το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε εδώ είναι τόσο ισχυρές που θα πρέπει να διερευνηθούν από μια εισαγγελική αρχή».

Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι «σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι η έκθεση του ΟΗΕ του Φεβρουαρίου 2024 δεν παρείχε «καμία τεκμηριωμένη απόδειξη» για τους «αβάσιμους ισχυρισμούς της».

Κατηγόρησε ότι οι ελλείψεις νερού στην περιοχή οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στη συντήρηση της «υδατικής υποδομής που παραμελήθηκε εδώ και καιρό».

Πηγή: BBC / Φωτογραφία αρχείου Reuters